Blic

Sasuolo nije evropski bauk

Italijansk­i ekipa od 75 miliona evra nije nepobediva, ali na čemu graditi optimizam kada je Zvezda na svom terenu od 2010. u Evropi dobila samo Ventspils, islandski IBV i Valetu?

- VLADIMIR BOJČEVIĆ

Crvena zvezda je, nošena hukom “delija” sa tribina, kroz istoriju i te kako znala da sruši sa tri ili četiri gola razlike čak i evropske velikane! Recimo davne 1970. godine, crveno-beli su posle 0:2 u prvom meču na krilima Dragana Džajića kao od šale “spakovali” četiri komada Ujpešt Doži (4:0). U sezoni 19798/79, pao je Dinamo iz Berlina (4:1), posle 2:5 u Nemačkoj, a dve godine kasnije i Banjik (3:0), nakon 1:3 u Češkoj...

Ali, danas je to samo nešto čega sa setom mogu sećati oni najstariji, deo slavne istorije našeg velikana. Realnost nije ni naizgled tako svetla, iako Sasuolo nije evropski velikan, niti će to ikada biti. Stići i prestići onih 0:3 iz Italije, sada deluje kao uspon na Mont Everest, kao nemoguća misija za tim koji dominira u Superligi, a koji ne liči ni na šta čim napusti vazdušni prostor Srbije.

Šta više, kada su u pitanju evropski megdani, čak ni grotlo Marakane, ta nekada neosvojiva tvrđava i poslednje uporište nade, zaista više nije Zvezdin adut. Uostalom, neka brojke i činjenice same pričaju: Računajući ovu i pet sezona unazad, crvenobeli su odigrali 10 utakmica, a dobili samo tri. Praktično, samo su Ventspils, IBV Vestmenaja i Valeta Beograd napuštali pognutih glava. Slovan, Naftan, Kairat, Omonija, Černomorec... Sve su to timovi čak i slabiji od Sasuola, ali su i oni bili preveliki zalogaj. Mnogima od njih, nije se ni mreža tresla... Zato i kao so na ranu dođe kada direktor Ludogoreca “shvati” da na „toj Marakani nema ničega specijalno­g“.

Sasuolo jeste ozbiljna ekipa, svakako bolja od Zvezde, ali nije bauk. Daleko od toga. Ako ćemo realno, samo je Berardi tu igrač ekstraklas­e. To što su u prvom meču i svi ostali delovali kao vanzemaljc­i, druga je priča. Uostalom, cela prva postava im jedva vredi 60 miliona evra. Toliko je Mančester siti platio samo štopera Džona Stounsa. Jeste to skoro tri puta više od Zvezdinog tima, koji vredi 22 miliona, ali to ne znači da se treba predati. I nikada neće smeti, bar zbog onih onih “delija” koji su i dalje tu, a koji i dalje veruju u čudo...

ZVEZDA ĆE NA MEGDAN SASUOLU VEROVATNO BEZ POVREĐENIH DŽONA RUIZA I SRĐANA PLAVŠIĆA

 ??  ?? NADA JOŠ UVEK TINJA: Aleksandar Katai
NADA JOŠ UVEK TINJA: Aleksandar Katai

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia