Blic

Deca vrištala, a psi zavijali

PREPLAŠENI ITALIJANI SVEDOČE ZA “BLIC” AMATRIČE „Svi su paničili - deca su urlala, a nema psa u selu koji nije lajao“, svedoče za „Blic“Italijani koji žive blizu gradića Amatričea, razrušenog u zemljotres­u.

- ANA BELOTI

- Zaspao sam sat pre nego što me je probudio strašan potres. Činilo mi se da krevet skače uvis, a lampa u mojoj sobi se ljuljala levo-desno počinje priču za „Blic“Pjetro Moriko (34), iz gradića Mondavio, manje od 100 kilometara udaljenog od epicentra zemljotres­a koji je u noći između utorka i srede razorio centralnu Italiju.

Kako nam opisuje, naviru mu suze na oči dok gleda snimke i fotografij­e ruševina sela i gradova koji se nalaze u blizini njegovog i dok se broj mrtvih povećava iz sata u sat.

- Odmah smo svi u porodici ustali iz kreveta i u strahu istrčali napolje, gde se već okupilo dosta ljudi - priča on i dodaje kako je centralna Italija poznata po ovakvim zemljotres­ima, i da još pamte onaj koji je potresao grad L‘Akvila 2009. godine.

On dodaje i da je sada u stalnom strahu od novog potresa, budući da pojedini italijansk­i eksperti upozoravaj­u da postoji mogućnost da se snažan zemljotres ponovi tokom narednih dana.

Njegov prijatelj Pjetro Ranjeti (34), profesor italijansk­og iz istog mesta, za „Blic“je ispričao da je takođe sa majkom izleteo iz kuće čim se osetio prvi potres. Kako kaže, u inače mirnom italijansk­om mestu je u ranim jutanjim satima nastao opšti haos.

- Ne pamtim da smo se ikada više uplašili. Svi su bili u panici, deca su plakala i vrištala od straha, nema psa u selu koji nije lajao bez prestanka - prepričava i kaže da ne sme ni da pomisli šta bi se desilo da je epicentar bio samo malo bliže.

- Amatriče, sličan gradu u kojem živim, potpuno je sravnjen sa zemljom. Mnogo nas u ovom delu Italije živi u kućama starim i po nekoliko stotina godina. Ne smem ni da pomislim šta bi se desilo da je epicentar bio samo malo bliže - zabrinuto kaže Ranjeti i dodaje da su sada uplašeniji nego ikada.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia