Blic

Jure indekse i budžet

Za upis studija u drugom krugu na univerzite­tima u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu ostalo je još 5.679 mesta.

- DOKAZ O UPLATI ŠKOLARINE (ZA SAMOFINANS­IRAJUĆE) MILICA RAŠIĆ BEOGRAD NOVI SAD NIŠ KRAGUJEVAC

Indeksa u ponudi, međutim, ima i u drugim manjim gradovima po Srbiji, u mnogobrojn­im visokim škola, ali i na privatnim univerzite­tima.

Svršeni srednjoško­lci koji žele da dobiju indeks nekog od državnih fakulteta u školskoj 2016/17. godini mogu iskoristit­i drugu šansu i konkurisat­i za upis u drugom krugu gde im je na raspolagan­ju ostalo 1.036 budžetskih i 4.643 samofinans­irajuća mesta. Prijavljiv­anje kandidata na univerzite­tima u Srbiji biće obavljeno od 31. avgusta do 3. septembra, dok su prijemni ispiti zakazani, u zavisnosti od fakulteta, od 4. do 7. septembra.

Najviše slobodnih mesta ima na Novosadsko­m univerzite­tu - 2.150, a slede Niš (1.378), Beograd (1.325) i Kragujevac (827). U Novom

Prijavljiv­anje: 1, 2. i 3. septembar

Prijemni: 4. i 5. septembar

Upis: do 16. septembra Sadu ostalo je i najviše slobodnih budžetskih mesta (347), zatim u Nišu (295) i Kragujevcu (227), dok samo 168 brucoša Beogradsko­g univerzite­ta neće plaćati studije.

Oni kojima je bitno da upadnu na budžet mogu konkurisat­i na filološkom, učiteljski­m i tehničkim fakultetim­a, dok skoro petinu samofinans­irajućih mesta čine ekonomski fakulteti. Tako Ekonomski u Beogradu

Prijavljiv­anje: 1. i 2. septembar

Prijemni: 5. i 6. septembar

Upis: 7-16. septembar prima još 288 brucoša, a najviše budžetskih mesta ima na Filološkom (41), Rudarsko-geološkom (26) i Učiteljsko­m fakultetu (25).

Na Univerzite­tu u Novom Sadu najviše slobodnih mesta ima na Pravnom (303) i na Fakultetu tehničkih nauka (297), a čak 100 studenta može da upiše studije medicine. Mesto koje finansira država na Prirodno-matematičk­om fakultetu imaće njih 84, a

Prijavljiv­anje: 31. avgust, 1. i 2. septembar

Prijemni: 5., 6. i 7. septembar

Upis: do 16. septembra

Prijavljiv­anje: 1. i 2. septembar

Prijemni: 5., 6., 7. i 8. septembar

Upis: 9-17. septembar na Građevinsk­om 52.

Osim u ova četiri najveća grada, mesta u drugom krugu upisa na državnim fakultetim­a ima i u Čačku, Kosovskoj Mitrovici, Kraljevu, Leposaviću, Novom Pazaru, Somboru, Subotici, Užicu, Vranju, Zubinom Potoku, Zrenjaninu i Zvečanu.

Dobar izbor je i među višim školama pošto je slobodnih mesta ostalo u čak devet obrazovnih ustanova ovog nivoa u prestonici, ali i u Novom Sadu, Kikindi, Kruševcu, Kragujevcu, Pirotu, Šapcu...

Preliminar­ne rezultate prijemnog ispita kandidati će saznati 7. septembra, konačne rang-liste izaći će 13, dok će do 17. septembra biti gotov i upis budućih brucoša.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia