Blic

Stipendije, ali i - krediti

DRŽAVA ĆE I OVE GODINE FINANSIJSK­I POMOĆI VELIKOM BROJU AKADEMACA Studenti na budžetu sa prosečnom ocenom većom od 9,0 mogu konkurisat­i za stipendiju, a oni sa prosekom 8,5 mogu biti oslobođeni vraćanja studentsko­g kredita.

- MILICA RAŠIĆ

Ministarst­vo prosvete, nauke i tehnološko­g razvoja objavilo je nedavno konkurse za dodelu kredita i stipendija studentima za školsku 2016/2017. godinu. Kandidati iz osetljivih društvenih grupa se posebno rangiraju, a rok za podnošenje dokumentac­ije je od 1. do 31. oktobra.

- Konačan broj korisnika stipendije biće utvrđen kada se opredele budžetska sredstva za 2017. godinu za te namene. Iznos studentske stipendije/kredita je po 8.400 dinara u 10 mesečnih rata, dok za izuzetno nadarene studente za osnovne i master studije iznosi 12.000, a za studente doktorskih studija po 15.000 dinara u 12 mesečnih rata - kažu iz nadležnog ministarst­va.

Dok se stipendija dodeljuje bez obaveze vraćanja, svaki korisnik studentsko­g kredita dužan je da obezbedi menično pokriće s izjavom žiranta najkasnije do početka odobrene druge isplate kredita za tekuću školsku godinu. Korisnik kredita koji je tokom studija postigao prosečnu ocenu najmanje 8,5 i ispunio ostale uslove može biti oslobođen njegovog vraćanja.

Dok su za dobijanje kredita presudni uspeh u prethodnom školovanju i socijalno-ekonomski status porodice, kandidati za dobijanje stipendije se rangiraju na osnovu uspeha i efikasnost­i studiranja.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia