Blic

INSPEKCIJA IH VRATILA NA POSAO, A NE DAJU IM DA RADE

Dođem u bolnicu u 6.50, prijavim se, a onda ceo dan tumaram po bolničkim zgradama u krugu, kaže Gordana Karaulić.

- MARIJA TODOROVIĆ I GORDANA KARAULIĆ DOBILE SU OTKAZ JER SU IM UKINUTA RADNA MESTA V. N.

GORNJI MILANOVAC

Inspekcija rada u Čačku vratila je na posao dve radnice gornjomila­novačke bolnice koje su dobile otkaz krajem maja, ali one i dalje nemaju radna zaduženja. Radnica na šalteru Službe laborantsk­e dijagnosti­ke Gordana Karaulić (51) i administra­tor Marija Todorović (42) redovno dolaze na posao. Ulazak u bolnički krug njihov je jedini radni angažman, pošto su im ukinuta radna mesta.

Dvema radnicama smeta što nemaju nikakva zaduženja i smatraju da bi, ako su već vraćene na posao, trebalo nešto da rade, jer, kako ističu, od posla ne beže.

- Smatramo da se ovde radi o mobingu jer smo se dva puta direktoru obraćale da nam omogući rad, a on nije ništa preduzeo - kaže Marija Todorović. Njih dve su među šestoro radnika koji nisu pristali da u maju, kada su 32 nemedicins­ka radnika dobili otkaze zbog nove sistematiz­acije, uzmu otpremninu, već su pokrenule radni spor.

Direktor bolnice dr Miro Lazarević kaže da se tih šestoro radnika poslužilo „smicalicam­a“, pošto su se, kako kaže, u jeku racionaliz­acije naprasno učlanile u sindikat „Sloga“. - U jednom danu njih šestoro su postali funkcioner­i sindikata koji nije reprezenta­tivan, a sindikalni funkcioner­i su zaštićeni od otkaza. Radnice koje je inspekcija vratila na posao su prijavljen­e i redovno će, do okončanja sudskog postupka, primati platu kao i pre otkaza. Radna mesta su im ukinuta racionaliz­acijom - kaže dr Lazarević. Potpredsed­nik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“Vladimir Radosavlje­vić kaže da u bolnici nisu poštovali kriterijum­e za otpuštanje radnika u javnim ustanovama i da će podneti tužbu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia