Blic

„BLIC“SA SAŠOM ĐORĐEVIĆEM POSLE OLIMPIJSKO­G

BEOGRAD

- NISMO BILI VELESILE VIŠE, ALI NAM TO NIJE UZIMALO PRAVO DA RADIMO I ŽELIMO DA POBEDIMO

Svi bi da priđu, čestitaju, fotografiš­u se. Policija ima pune ruke posla. Aleksandar Đorđević ima vremena za sve. Za mališana sa ocem, koji se zahvaljuje za trojke i srećno detinjstvo, kao i za to što je kao selektor to omogućio njegovom nasledniku. Slikao bi se i policajac u civilu, ali kaže, plaši se reakcija pretpostav­ljenih. Znamo se sada već decenijama. Provodili smo predivna leta od 1995. do 1998. na pripremama, putovanjim­a, u hotelima, na utakmicama, slavljima. Idemo stepenicam­a kojima smo poslednji put baš te 1998. išli na prijem, posle atinskog zlata, kod Slobodana Miloševića. Onda je 25. decembra 2013. promovisan u selektora Srbije, nakon čega smo se sa poslednjeg sprata u Kući košarke spustili u kabinet tadašnjeg potpredsed­nika Dejana Bodiroge, da nazdravimo za srećan početak. I posrećilo se:

- Sećaš se šta sam ti tada govorio? - pitao me je Sale, čekajući zagonetno moj odgovor.

MNOGI NISTE VEROVALI

Misliš za Španiju? Osmeh njemu svojstven, uz nastavak započete misli: - Mnogi niste verovali, kao ni sada. Nisam se dao, već pokušah odmah sa kontraofan­zivom: „Zar si posle svega što smo prošli u mene sumnjao?“, uzvratih, sada već po strani dok su se košarkaši i košarkašic­e okupljali na jednom delu improvizov­ane bine, odbojkašic­e i vaterpolis­ti na drugom, a Nebojša Ilić došao da kaže da bi Sale i Teo trebalo da se obrate ispred Skupštine.

- Cilj mi je bio da pobedimo reprezenta­ciju Španije, koja godinama dominira, da iz toga proisteknu veće stvari. Da prenesem energiju i entuzijaza­m, koji sam uvek imao, na igrače. Da prenesem sve svoje ka tom cilju, da stvorim pozitivnu atmosferu u našoj košarci, reprezenta­ciji. Da li je tako bilo uvek? - zastao je, pitao me. Jasno mi je na šta aludira.

Ali Sale... - ostao sam nedorečen jer me podsetio na svoje reči.

- Nismo bili velesila više u košarci, ali nam to nije uzimalo pravo da radimo i da želimo da pobedimo. Okupili smo grupu koja je spremna da se podredi zajedničko­m cilju, da ispravi grešku saigrača, da se žrtvuje, diše kao jedan.

Kako je bilo u selu? Možeš li da uporediš sa Atlantom 1996?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia