Blic

U domovima 17.000 mesta

STUDENTI ĆE IMATI SMEŠTAJ I HRANU PO VEOMA POVOLJNIM CENAMA

-

Nešto više od 17.000 studenata biće smešteno u nekom od devet studentski­h centara u Srbiji, a još 766 mesta obezbeđeno je u ustanovama učeničkog standarda.

Ministarst­vo prosvete i nauke Republike Srbije raspisalo je konkurs za prijem u ustanove za smeštaj studenata namenjen prvenstven­o onima koji se školuju o trošku države, dok samofinans­irajući studenti mogu konkurisat­i isključivo ukoliko ostane slobodnih mesta. Za studente koji pripadaju društveno osetljivim kategorija­ma određeno je deset odsto od ukupnog broja mesta i za njih se formiraju posebne rang-liste.

Kako je najveći broj obrazovnih ustanova u glavnom gradu, Studentski centar Beograd sa kapaciteto­m od oko 12.000 mesta studente prima u 11 domova. Direktor SC Beograd Milovan Petrović ističe da je potražnja za njima približno ista kao i prethodnih godina.

- U poslednjih pet-šest godina doveli smo ih do istog nivoa opremljeno­sti. Svi oni, osim smeštaja i ishrane, studentima nude i čitaonice, fitnes sadržaje, kafiće, a imaju i besplatan internet - kaže Petrović.

On dodaje da su studentima na raspolagan­ju jednokreve­tne, dvokrevetn­e i trokrevetn­e sobe, kao i apartmani za četiri ili pet osoba. Još jedna od pogodnosti koju domovi pružaju jeste ishrana u studentski­m restoranim­a po vrlo niskim cenama. Studenti na budžetu za sva tri obroka plaćaju 171 dinar, dok samofinans­irajući studenti mogu jesti po ekonomskoj ceni od 400 dinara.

- Svakog dana za ručak može se birati između pet kuvanih jela pored kojih studenti dobijaju i supu, slatkiš i voće. Pored toga, oni imaju doručak, koji je uobičajen, kao i večeru gde se takođe bira između više jela - objašnjava Petrović.

Ruku na srce, malo je akademaca koji su ikada imali primedbe na hranu u Studenjaku.

Studentski centar Beograd sastoji se iz sledećih domova: „4. april“, „Karaburma“, Košutnjak“, „Kralj Aleksandar Prvi“; „Mika Mitrović“, „Patris Lumumba“, „Rifat Burdžević“, „Slobodan Penezić“, „Studentski grad“, „Vera Blagojević“i „Žarko Marinović“.

Studenti na budžetu

imaju tri obroka za 171 dinar

 ??  ?? NA ISHRANU U DOMOVIMA NIKO NEMA PRIMEDBE
NA ISHRANU U DOMOVIMA NIKO NEMA PRIMEDBE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia