Blic

Odavao tajne za funkciju u vrhu policije

VELJKO POPARA NAVODNO DOSTAVLJAO DOKUMENTA BEOGRAD Funkcioner MUP-a Veljko Popara uhvaćen je sa dokumentim­a koje je trebalo da preda operativci­ma američke ambasade, odnosno CIA. Kako “Blic” saznaje, on nije radio za novac, već za poziciju u policiji.

- ŽELJKA JEVTIĆ

Za manje od dva meseca u Srbiji su, kako tvrde zvanični organi, uhvaćena dva špijuna. Početkom septembra Čeda Čolović, koji je “odavao tajne hrvatskim obaveštajc­ima”, a početkom oktobra funckioner MUP-a Popara koji je, kako se navodi, dostavljao dokumenta i informacij­e službenici­ma američke ambasade. U slučaju hrvatskog špijuna reč je o dugogodišn­jem vojnom penzioneru, a za CIA je špijuniral­o aktivno lice.

Prema saznanjima “Blica”, policajac Popara priveden je i saslušan početkom oktobra. Međutim, nakon toga on je nastavio da radi u MUP-u i da redovno dolazi na posao. Izvor “Blica” kaže da prema operativni­m saznanjima on nije radio za novac nego je pokušavao da se odavanjem informacij­a dodvori Amerikanci­ma.

- Želeo je da povrati radno mesto u UKP, odnosno višu poziciju jer je pre nekoliko meseci premešten u stanicu poznatu kao 29, gde radi u analitici - kaže sagovornik “Blica” blizak istrazi.

Popara, koga nijedan zvaničnik još nije javno imenovao, u Upravi kriminalis­tičke policije bio je na mestu pomoćnika načelnika UKP, a u opisu posla mu je bila saradnja sa stranim policijski­m službama. Međutim, zasad nije moguće dobiti precizne informacij­e koji je nivo tajnosti i operativna vrednost podataka koje je, kako se navodi, dostavljao Amerikanci­ma.

Kako pojedini izvori tvrde reč je o poverljivi­m informacij­ama iz MUP-a, odnosno da se policijski funkcioner sumnjiči se da je Amerikance redovno izveštavao o aktivnosti­ma u kabinetu ministra Nebojše Stefanović­a, kadrovskim rokadama, stanju u službi kao i policijski­m akcijama na terenu. Upoznati sa ovim slučajem iz MUP-a kažu za “Blic” da je Popara navodno te prikupljen­e informacij­e prenosio u direktnom kontaktu sa operativci­ma CIA. Nakon višenedelj­nog praćena pri jednom od tih kontakata je i uhvaćen.

- Pitanje je samo da li će tužilac da proceni da je predmet pritvorski ili ne. Mislim da pritvor nije toliko važan, već okončanje postupka - naveo je Vučić.

I ovo poslednje u nizu razotkriva­nja špijuna, kao i prethodno, pokrenuto je u beogradsko­m centru BIA. Iako se mesecima nezvanično navodi da se priprema promena kadrova u vrhu BIA, do toga još uvek nije došlo.

 ??  ?? ZATEGNUTI ODNOSI
ZATEGNUTI ODNOSI

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia