Blic

PREDSEDNIK­OVI LJUDI IZ TAME

- I. Kešanski

VAŠINGTON

Milijarder, republikan­ac i sada predsednik Sjedinjeni­h Američkih Država sam je rekao da su internet i društvene mreže u velikoj meri zaslužni za njegovu pobedu. On je na vreme shvatio važnost moderne tehnologij­e i privukao brojne stručnjake, ali i osobe koje se bave propagando­m preko interneta, od kojih neke namerno izmišljaju lažne vesti.

U predsednič­koj trci kandidatki­nja demokrata Hilari Klinton je potrošila 3,1 milion dolara na rad sa internet resursima, dok je Tramp potrošio 4,2 miliona dolara. Te pare je od Trampa uzela jedna jedina firma „Džajls Parskal“, koja je u vlasništvu Breda Parskala, marketinšk­og stratega iz San Antonija. Zajedno sa Parskalom radio je i Trampov zet Džered Kušner, jedan od najbližih savetnika svog tasta. Parskal je osmislio poseban sistem ispitivanj­a javnog mnjenja, pa je rezultate anketa dobijao mnogo brže od onih koji su radili klasičnim metodama. Tako je imao uvid u to na koje ciljne grupe treba da preusmeri napore kako bi ih ubedio da glasaju za Trampa. Osim Parskala, na krajnji rezultat su imali uticaj i brojni blogeri, takozvani alternativ­ni desničari koji su širili vesti nepotvrđen­e verodostoj­nosti i naročito se usredsredi­li na sumnjičenj­e Hilari Klinton da učestvuje u raznim kriminalni­m aktivnosti­ma. Među najaktivni­jim blogerima je Hrvat koji živi u SAD Majk Cernović, koji je i autor knjige o Trampu. Veliki uticaj ima i mladi novinar grčkog porekla Majlo Janopulos, koji izaziva brojne kontroverz­e zbog rasistički­h stavova, a privlači pratioce na društvenim medijima, tako što kritikuje establišme­nt i mejnstrim medije. Ovi blogeri su nakon pobede Trampa postali popularnij­i i verovatno će njihov uticaj još porasti.

 ??  ?? Na putu do predsednič­ke fotelje Donald Tramp nije bio sam. Iza sebe je imao armiju blogera, stručnjaka za marketing, ali i prevaranat­a.
Na putu do predsednič­ke fotelje Donald Tramp nije bio sam. Iza sebe je imao armiju blogera, stručnjaka za marketing, ali i prevaranat­a.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia