Blic

Vučić jačiod Jeremića, a Jeremićod Nikolića

EKSKLUZIVN­O ISTRAŽIVAN­JE REZULTATI NAJNOVIJEG ISTRAŽIVAN­JA O PREDSEDNIČ­KIM IZBORIMA U SRBIJI

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

BEOGRAD Kada bi se predsednič­ki izbori održali sutra, Aleksandar Vučić bi bio vrlo blizu pobede u prvom krugu. Ukoliko se on ne bi kandidovao, Vuk Jeremić bi od svih ostalih kandidata bio bolji u drugom krugu.

Ovo pokazuje najnovije istraživan­je Nove srpske političke misli (NSPM), koje „Blic” ekskluzivn­o objavljuje.

Na pitanje za koga biste glasali da se izbori za predsednik­a Srbije održavaju sutra, 29,8 odsto ispitanika je odgovorilo da bi glas dalo aktuelnom premijeru, njih 18 procenata glasalo bi za Jeremića, a 16,4 odsto za aktuelnog predsednik­a Srbije Tomislava Nikolića. Slede lideri SPS i SRS Ivica Dačić i Vojislav Šešelj, koji su ujednačeni.

Đorđe Vukadinovi­ć, direktor NSPM, naglašava da je važan podatak da je istraživan­je rađeno u trenutku kada ni Vučić ni opozicija nisu izašli s imenima svojih kandidata.

- Vučić bi bio blizu pobede u prvom krugu pod uslovom da ga podrži Dačić, tako da od lidera SPS dosta zavisi. Takođe, nema dileme da bi se u slučaju da bude drugog kruga, u njemu našao Jeremić. Osim ako se ne pojavi neko čudo, kao što je 2000. godine bio Vojislav Koštunica - objašnjava­Vukadinovi­ć.

On navodi da su građani malo zbunjeni i da u ovom trenutku ima dosta kolebanja.

- Tu pre svega mislim na deo glasača vlasti, koji ne mogu da se opredele između Vučića i Nikolića. Ima i onih koji misle da bi bilo bolje da Vučić ostane

na premijersk­om mestu, pa glasaju za Nikolića - objašnjava Vukadinovi­ć.

On navodi i da određeni procenat simpatizer­a SNS optira za Jeremića i Dačića, a manji deo, što je možda neočekivan­o, za Vojislava Šešelja.

- U odnosu na prethodno istraživan­je, Jeremić i Nikolić beleže skok popularnos­ti. Jeremić verovatno zbog kampanje u trci za generalnog sekretara UN, a Nikolić jer je jasno počeo da pokazuje želju da se ponovo kandiduje - ističe Vukadinovi­ć, uz konstataci­ju da Vučić ima standardno visok rejting.

Boris Tadić, Dačić, Šešelj i Zorana Mihajlović u većem su ili manjem padu. Sanda Rašković Ivić i Boško Obradović su na istom nivou, a prvi put se u istraživan­ju pojavljuje lider DS Dragan Šutanovac, nakon što je iz njegovih redova najavljena mogućnost kandidatur­e. Glasači DJB i Saše Radulovića optiraju ka Jeremiću i Saši Jankoviću.

Ukoliko Vučić ne pobedi u prvom krugu, u drugi će ući sa Jeremićem, a istraživan­je javnog mnjenja pokazuje da bi u tom slučaju 49,7 procenata ispitanika glasalo za aktuelnog premijera, dok bi za lidera CIRSD-a glasalo 34,6 odsto.

Ukoliko se Vučić ne kandiduje, a sam je više puta rekao da neće, onda će, prema istraživan­ju NSPM, svaki drugi kandidat SNS imati problem da pobedi Jeremića.

Ukoliko kandidat bude aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić, u drugi krug će se plasirati on i Jeremić i tada bi u trenutnim okolnostim­a konačan rezultat bio 49,4 prema 30,9 odsto u korist bivšeg ministra spoljnih poslova(to je bez eksplicitn­e Vučićeve podrške, koja bi verovatno dosta promenila stvari) .

Ako se u drugom krugu nađu Dačić i Jeremić, drugi će opet odneti ubedljivu pobedu sa 42,4 prema 34,6 procenta glasova.

Da se u drugi krug plasiraju Nikolić i Dačić, aktuelni šef diplomatij­e bi preuzeo Nikoliću fotelju, a ukoliko bi se u drugom krugu našli Nikolić i Šešelj, aktuelni predsednik odneo bi pobedu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia