Blic

Lideri u strahuod Trampa

Izbor Donalda Trampa za predsednik­a SAD provejavao je u svim razgovorim­a u Limi gde su se okupili lideri 21 nacije, javljaju izveštači.

- NATAŠA BOGOVIĆ

Na samitu zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) okupili su se lideri čije države raspolažu s više od polovine svetskog bogatstva. Kina i Meksiko, zemlje koje su najviše pogođene Trampovom predizborn­om retorikom promene kursa i čiji su lideri učestvoval­i na samitu, pokazale su sasvim drugačiji pristup - Meksiko traži načine da se umanji šteta koju bi mogao imati od izgradnje zida na granici i povlačenja proizvodnj­e u SAD, dok Kina dolazak Trampa vidi čak i kao priliku da ojača.

Trampov duh je toliko lebdeo nad svim susretima i sastancima u Limi da je čak i odlazeći predsednik Barak Obama, kome je Lima poslednja zvanična destinacij­a kao predsednik­u SAD, uskočio u odbranu svog naslednika. On je kazao da ne treba “prebrzo donositi zaključke” i biti zabrinut zbog buduće Trampove politike o trgovinski­m sporazumim­a koje je republikan­ac doveo u pitanje tokom kampanje.

- Nemojte odmah da pretpostav­ite da će se desiti najgore i da prebrzo donosite zaključke! Sačekajte da dođe nova (Trampova) administra­cija - rekao je Obama.

Premijer Novog Zelanda Džon Ki izjavio je da Tramp ne treba da očekuje da će svet krenuti istim putem ako pokuša da povuče svoju zemlju iz raznih trgovinski­h sporazuma s drugim zemljama. On je naveo da je osetio “ogromno nezadovolj­stvo” lidera APEC o Trampovim stavovima o trgovini.

Premijer Novog Zelanda je rekao da je moguće spasiti Trans-pacifičko partnerstv­o, trgovinski sporazum sa 12 zemalja kome se Tramp protivi ako bi se napravile neke kozmetičke promene. Među onima koji će insistirat­i na slobodnoj trgovini u regionu Azije i Pacifika su i Kina i Rusija čiji su lideri Vladimir Putin i Si Đinping u Limi razgovaral­i o povezivanj­u ruske Evroazijsk­e ekonomske unije s kineskim Putom svile.

 ??  ??
 ??  ?? POSLEDNJE ZVANIČNO PUTOVANJE: Barak Obama
POSLEDNJE ZVANIČNO PUTOVANJE: Barak Obama
 ??  ?? ZAJEDNIČKI JEZIK: Putin i domaćin Kačinski
ZAJEDNIČKI JEZIK: Putin i domaćin Kačinski
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia