Blic

Putinova plata manja tri puta od Obamine

Ruski predsednik Vladimir Putin zarađuje „skromnih“137.000 dolara godišnje, daleko manje od svojih kolega. Ipak, on nije najslabije plaćeni predsednik.

- VLADIMIR FILIPOVIĆ

Ruski istoričari debatovali su o tome kako lidere njihove države ne interesuje visina plate koju primaju, pre svega jer je to nebitan faktor u odnosu na količinu moći koju drže u rukama.

- Da vam kažem pošteno, ni sam ne znam kolika mi je plata. Oni mi donesu novac, ja ga uplatim na račun. Uopšte ga ne brojim - izjavio je jednom prilikom Putin, a preneo je ruski sajt Lenta.ru.

Nezavisno od plate koju primaju, iz ruskog budžeta troši se ogroman novac na sve izdatke koje šef Kremlja ima: održavanje rezidencij­e, putovanja, bezbednost, posluga, hrana, garderoba...

Za razliku od Putina, koji svakako važi za jednog od najmoćniji­h ljudi na svetu, predsednic­i ostalih zemalja zarađuju znatno više novca.

Primera radi, odlazeći predsednik SAD Barak Obama godišnje zarađuje oko 400.000 dolara. Toliko je zarađivao i njegov prethodnik Džordž Buš mlađi, s obzirom na to da se predsednič­ka plata u poslednjih 15 godina u SAD nije menjala.

Njihov severni komšija Kanada godišnje izdvaja znatno manje novca za platu šefa države, pa tako premijer Džastin Trudo zarađuje nešto manje od 263.000 dolara za godinu dana.

Godišnja zarada nemačke kancelarke Angele Merkel je 204.192 evra, dok britanski premijer za 12 meseci inkasira 173.323 evra.

U tom rangu je i francuski šef države Fransoa Oland, koji zarađuje 178.000 evra.

Ipak, rekorder među državnicim­a svakako je Li Hsjen Lung, premijer Singapura, koji zarađuje više od dva miliona dolara! S druge strane lestvice je predsednik jedne od najvećih svetskih sila, Kine. Si Đinping, iako na čelu druge najveće svetske ekonomije, deluje kao oličenje skromnosti u odnosu na ostale kolege, s obzirom na to da godišnje inkasira 22.000 dolara.

 ??  ?? PUTIN JE JEDAN OD SLABIJE PLAĆENIH, ALI NAJMOĆNIJI­H
PUTIN JE JEDAN OD SLABIJE PLAĆENIH, ALI NAJMOĆNIJI­H

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia