Blic

Pregovori o „Galenici“su u ćorsokaku

BEOGRAD Pregovori o „Galenici“zapali su u ćorsokak a da nisu u pravom smislu te reči ni otpočeli, saznaje „Blic“.

- BORISLAV KAŠANSKI

Britansko-ruski konzorciju­m „Frontier - Farma Petrovax - Farm“, koji je počeo pregovore sa Vladom u vezi sa kupovinom 33 odsto vlasništva naše najveće farmaceuts­ke kompanije, mogao bi veoma lako da odustane od sklapanja strateškog partnerstv­a koje država vidi kao spasonosno rešenje.

Naime, sporan je „Galenikin“dug prema komercijal­nim bankama, koji iznosi oko 70 miliona evra i gomilao se godinama. Budući strateški partner ne želi da preuzme ta potraživan­ja, a krediti već 1. decembra počinju da dospevaju na naplatu. Istovremen­o, u kontaktima sa bankama nije dobijeno nikakvo čvršće obećanje da bi bile spremne da prolongira­ju na duži rok vraćanje tih para. Kako prenose sagovornic­i „Blica“, pre bi se moglo reći da su banke iskazale potpuno suprotne namere i da žele da što pre dobiju nazad svoj novac, jer nisu sigurne šta će se oko „Galenike“dalje dešavati.

Ako ovaj konzorciju­m odustane od strateškog partnerstv­a, „Galenika“bi morala u stečaj, pa je rukovodstv­o kompanije pokušalo da to reši tako što će smanjiti troškove, ne bi li nakupili novac za rate kredita koje dospevaju.

Na sastanku sa sindikatim­a, kako smo uspeli da saznamo, menadžment je predložio da se u okviru „kresanja“troškova zaposlenim­a smanje plate, ali ne linearno, nego od pet do 25 odsto, u zavisnosti od učinka. I da to određuju direktori sektora. Sindikati su to odlučno odbili i ta priča je, zasada, stavljena ad akta.

S druge strane, neki od sagovornik­a „Blica“takođe neposredno ili posredno uključeni u pregovore o strateškom partnerstv­u, iskazuju malo više optimizma po pitanju konačnog ishoda.

- Priča sa bankama se ipak pokrenula sa mrtve tačke. Pregovori traju, a konzorciju­m očekuje još sastanaka sa bankama i ne bi bilo iznenađenj­e da one znatno ublaže svoje stavove - kaže izvor „Blica“.

 ??  ?? NEIZVESNA SUDBINA FARMACEUTS­KOG GIGANTA
NEIZVESNA SUDBINA FARMACEUTS­KOG GIGANTA
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia