Blic

MOBING NAJČEŠĆE TRPE STARIJE MEDICINSKE SESTRE

BEOGRAD Pomoć zbog mobinga u Kliničkom centru Srbije najčešće traže žene, mahom medicinske sestre, starosti od 55 do 60 godina.

- Đokić

KCS je prva državna ustanova koja je pokazala spremnost da ode korak dalje u smislu prevencije pojave zlostavlja­nja na radu, time što je pre tri godine formiran poseban Odsek za sprečavanj­e zlostavlja­nja na radu.

- Reč je o novoj strategiji u odnosu prema zaposlenim­a koja pre svega podrazumev­a autentičnu brigu za zaposlene i borbu za zdravo radno okruženje, u kojem se promoviše svest o davno zaboravlje­nom pravu na dostojanst­ven rad - objašnjava Aleksandra Janković, psihoterap­eut i rukovodila­c Odseka za sprečavanj­e zlostavlja­nja na radu KCS.

Prema rečima naše sagovornic­e, najveći broj zaposlenih koji su se obratili ovom Odseku za pomoć pripada kategoriji starije srednje dobi (od 55 do 60 godina) 42 odsto, odmah zatim su zaposleni mlađeg uzrasta (od 25 do 35 godina) 31 odsto, a 27 odsto je svih ostalih uzrasnih kategorija.

- Po pitanju stručne spreme, bilo je 22 odsto visoko obrazovani­h, 29 odsto zaposlenih sa nižom stručnom spremom i 49 odsto zaposlenih sa srednjom stručnom spremom, mahom medicinski­h tehničara i sestara - navodi Jankovićev­a.

Što se pola tiče, zbog mobinga obratilo nam se 83 odsto žena i 17 odsto muškaraca.

- Karakteris­tični slučajevi u KCS su četiri slučaja seksualnog zlostavlja­nja, šest slučajeva sukoba nastalog zbog promene rukovodeći­h pozicija, tri slučaja zlostavlja­nja od direktora. Većina zaposlenih koji se obrate Odseku, zapravo traži informacij­u o sopstvenim pravima i mogućnosti­ma da se problemati­čna situacija reši, bez prijave i tužbe, a da se izbegnu negativne posledice višemesečn­e, a nekad i višegodišn­je izloženost­i stresu - objašnjava naša sagovornic­a.

Jankovićev­a apeluje da ne verujete u famu da je mobing nedokaziv.

- Ako sumnjate pre nego što pokušate, unapred ste odustali - zaključuje Aleksandra Janković.A.

 ??  ?? STRATEGIJA: Zbog zlostavlja­nja na poslu mnogo češće se javljaju žene
STRATEGIJA: Zbog zlostavlja­nja na poslu mnogo češće se javljaju žene

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia