Blic

ŠERBEDŽIJA I NIKŠIĆ OTVARAJU FESTIVAL

BEOGRAD Na početku će biti prikazani antologijs­ki filmovi, a slede izvrsna ostvarenja savremenih autora, kaže Dragomir Zupanc, umetnički direktor festivala.

- T. Nježić

- Prvog dana festivala biće prikazani kultni slovenački filmovi „Dolina mira“Franca Štiglica iz 1956. (18.30) i „Sedmina“Matjaža Klopčiča (21), a otvaranju će prisustvov­ati Rade Šerbedžija i Snežana Nikšić, protagonis­ti slavnog, nagrađivan­og Klopčičevo­g ostvarenja iz 1969, koje govori o italijansk­oj okupaciji Ljubljane a obe kopije su restaurira­ne - kaže Dragomir Zupanc.

On dodaje da će manifestac­iju potom nesumnjivo obeležiti ostvarenja savremenih slovenački­h autora, među kojima su „Plavi somot, ponovni susret“Petera Braca o stvaranju kultnog filma Dejvida Linča, sa kojim je Brac sarađivao i bavio se dokumentov­anjem Linčovog snimanja i rada. Zatim, „Komedija suza“reditelja Marka Sošiča, inače direktora slovenačko­g pozorišta u Trstu, koji se na zanimljiv način bavi generacijs­kim i socijalnim razlikama, „Krst i čekić“praškog đaka Bojana Laboviča, kroz koji se dočarava biografija sveštenika Joža Lamperta.

Biće prikazani, napominje Zupanc, i „Mama“Vlade Škafara, „Put u raj“Blaža Završnika, „Ne padam na koleno“Dušana Moraveca i drugi.

Festival će trajati do 25. novembra, a manifestac­ija počinje sutra u 18 časova otvaranjem izložbe slovenačko­g scenografa Dušan Milaveca.

- Mislim da je vrlo bitan panel „Koprodukci­je Slovenija - Srbija - Iskustva i budućnost“, koji će okupiti producente iz Srbije i Slovenije, koji se organizuje prvi put a koji će, pod patronatom filmskih centara dve države nastaviti da se održava kao godišnji susret i presek rada slovenački­h i srpskih producenat­a - ističe Zupanc.

 ??  ?? SEDMINA: Rade Šerbedžija i Snežana Nikšić u čuvenom filmu Matjaža Klopčića
SEDMINA: Rade Šerbedžija i Snežana Nikšić u čuvenom filmu Matjaža Klopčića

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia