Blic

Kad zaplaču, lomi do kraja

- MIHAILO JOVIĆEVIĆ,

Onaj koji nije imao iskustva sa agencijama za naplatu potraživan­ja verovatno je ostao šokiran tekstom u jučerašnje­m izdanju ovih novina, a u kom je nekadašnji uterivač otkrio taktike i trikove za uspešnu naplatu dugovanja bankama.

Najšokantn­iji deo inače šokantne ispovesti glasi ovako: „Kada se neko (od dužnika) slomi i počne da plače, imali smo uputstvo da pojačamo pritisak.” Ova uputstva više podsećaju na direktive koje je mogao da izdaje Ajhman, upravnik Aušvica, u obraćanju svojim zaposlenim­a, ili mučitelji iz Gvantanama, u pokušaju da doznaju lokaciju određene teroristič­ke ćelije. Ali, kako vidimo, pretnje, laži i surove ucene odlike su ne samo nacizma, već i diskursa savremenog kapitalizm­a.

Na stranu bolestan um poslodavca koji od zasposleni­h zahteva da izgovaraju ove gadosti, ali kako uterivači, dakle neposredni izvršioci ove torture, uspeju da svoju s(a)vest svakog jutra pripreme na ovakve radne zadatke? Kažu li sebi: „Hej, svanuo je još jedan novi dan, idem na posao da pretim samohranoj majci jer nije vratila keš kredit!” Zato je za svaku pohvalu (divljenje, čak) potez koji je učinio sagovornik novinara „Blica”, koji je odlučio da torturu prekine i podnese krivične prijave protiv bivšeg poslodavca i 14 banaka koje su ga angažovale. Sada ostaje da se vidi da li će nadležna tužilaštva ostati nema, ili će (a to bi tek bilo pravo čudo) jednom u istoriji napraviti presedan i sama svojim odlukama pokrenuti proces zaštite ljudskih prava?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia