Blic

I krov nad glavom i posao

BEOGRAD

-

Porodica Uskoković je prva od pet koje će do kraja godine dobiti novi dom od „Blic fondacije“. Novac je prikupljen u okviru akcije „Srce za decu“, a radovi su započeti pre tri nedelje.

Viktor, njegov stariji brat Nemanja (7), i dvadsetome­sečna sestra Ana, uz roditelje Zorana i Nadu i baku Miljanku, još kratko će biti u par metara udaljenoj, vek staroj i pre 18 godina u zemljotres­u razvaljeno­j kući u kojoj je upotreblji­vo samo 36 kvadrata centralne sobe za sve

Teren za gradnju kuće od 60 kvadrata priprema se i u Vranešima kod Vrnjačke Banje. Udžerica porodice Maksimović mora da bude srušena, a majka sa troje dece privremeno iseljena. Radi se punom parom.

- Porodici Maksimović pronašli smo odgovaraju­ći privremeni smeštaj u kući blizu škole u koju idu Marko i Marija. Kiriju će plaćati opština. I teren za novu kuću raščišćava­mo, tu smo da pomognemo - kaže predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović.

Majka Gordana pakuje Uskokoviće. Čak i tu sobu podupire teška drvena greda kako ne bi u slučaju većeg snega krov pao na ukućane.

Umesto te ruine, „Blic fondacija“Uskokovići­ma gradi novi, savremeni dom od 80 kvadrata.

- Na novu kuću čekamo 18 godina, a „Blic fondacija“će je izgraditi ekspresno. Ceo život radim fizički, na zemlji i u šumi, ali ovo su ljudimašin­e! Za nešto više od 24 sata oni su napravili temelj. Sve kao na fabričkoj traci! A sada je i cela kuća skoro stvari, pomažu joj Marko (9) i Marija (11). Najstariji Aleksandar (17) se sprema za one „grublje“radove. To mu nije strano, on je već radio na građevini, morao je, trebalo je nešto zaraditi i pomoći majci.

I oni su izbegli s Kosova, mislili su da su u Vranešima našli sreću. A onda su za kratko vreme ostali i bez dede i bez oca. Sami sa majkom. U kući koja samo što se ne sruši. Aleksandar je zato sa 17 godina gotova. Nemam dovoljno reči zahvalnost­i - kaže glava porodice Zoran Uskoković.

Izvođači radova, beogradska firma „Javor inženjerin­g“radi punom parom. Žure da preteknu sneg, ali ipak obazrivo da sve bude kvalitetno.

- „Javor inženjerin­ga“ispuniće dogovoreno. U ovom slučaju to je da porodica Uskoković bude u svom novom domu do njihove krsne slave Sveti Nikola - kaže Dušan Popović, direktor „Javor inženjerin­ga“. počeo da radi, da olakša majci. Poslovi na građevini, međutim, sada stoje i on je bez posla.

Ipak, Aleksandar ima sreće. „Blic fondacija“će njegovoj porodici sagraditi kuću, a on će dobiti i posao - da gradi svoju kuću i da zaradi.

- Dečak je mlad i vredan. Hoće da radi. Mi ćemo mu dati dnevnice, a on ako bude želeo da pomogne, neka radi - kaže Vuk Popović iz „Javor inženjerin­ga“.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia