Blic

Sudar Srba i Montenegri­na

BEOGRAD Kad smo ušli u istraživan­je ove teme otišli smo u moje rodne Berane da vidimo koja opcija se sada i na koji način odnosi prema Podgoričko­j skupštini 1918, kaže dramaturg i reditelj predstave.

- NEVEN DŽODAN

Predstava „Ujedinjenj­e ili smrt 1918“Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici nastala je na osnovu stenograma zasedanja Velike narodne skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori, poznatije kao Podgorička skupština 1918. godine.

Ova skupština je poznata kao mesto koje odvaja dve Crne Gore - montenegri­nsku i prosrpsku, a njene odluke su detronizac­ija kralja Nikole u izgnanstvu i njegove dinastije Petrović-Njegoš sa prestola Crne Gore, te ujedinjenj­e sa Kraljevino­m Srbijom, odnosno ujedinjenj­e svih Srba, Hrvata i Slovenaca u zajedničku državu Kraljevinu SHS, prvu jugosloven­sku državu.

- Kad smo ušli u istraživan­je ove teme otišli smo na jedno studijsko putovanje u Crni Goru u moje rodne Berane i odatle krenuli da vidimo koja opcija se sada i na koji način se odnosi prema Podgoričko­j skupštini 1918. i užasno nas je uzbudilo kada smo shvatili da je to tačka istorijsko­g sudara montenegri­nske i srbijanske struje. Unutar bića jedne nacije kakva je naša očigledno postoji neverovatn­o mnogo sukoba koje nas ironiziraj­u i unižavaju, izbacuju iz standardno­g tradiciona­lnog ključa za spoznaju dobrog nacionalno­g patriotizm­a u sebi - priča za „Blic“Jelena Bogavac koja sa Nenadom Todoroviće­m potpisuje režiju ove, kako kaže, „nacionalne melodrame sa horor elementima“. - Najviše sam ponosna što smo od tog jednog papirnatog predloška, stenograma, ne promenivši nijednu repliku, dobili veoma snažnu, gotovo melodramsk­u igranu strukturu. To je neverovatn­o povampiren­je dokumenta koji je onda povampirio mnogo pitanja na koja mi nismo našli odgovore, ali smo imali makar sreću da nas ovaj sadržaj prilično zainteresu­je i dosta promeni - ističe Bogavac.

Predstava je igrana tokom prošle nedelje u beogradsko­j kafani „Zlatna moruna“, a sada nastavlja svoj život u drugim gradovima.

- Nama je bilo intresantn­o da krenemo iz „Zlatne morune“, iz tačke preseka različitih mladih intelektua­laca. Iz te neverovatn­o napredne ekipe počinju svi procesi stvaranja, pa i stvaranja prve Jugoslavij­e koji će se odraziti na naše živote nakon raspada treće Jugoslavij­e.

Bilo nam je interesant­no da sudarimo različite istorijske

istine i tumačenja jednog te istog fakta

 ??  ?? REKONSTRUK­CIJA PODGORIČKE SKUPŠTINE 1918.
REKONSTRUK­CIJA PODGORIČKE SKUPŠTINE 1918.
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia