Blic

TAJNA UŽIČKE EKSPLOZIJE

Okolnosti pod kojima je u partizansk­oj fabrici municije, u smiraj “Užičke republike” 1941. godine izginulo 120 radnika i civila, istorija je zauvek sakrila od istine.

- V. Lojanica

Na jučerašnju 75. godišnjicu eksplozije u podzemnim trezorima Narodne banke Kraljevine Jugoslavij­e, gde je bio izmešten deo fabrike municije, o detaljima tragedije pričao nam je Milenko Radulović (90).

- Sećam se da je eksplozija protresla celu varoš. Pedeset metara odavde bile su dve jele, a na njima su visila tri leša koje je detonacija izbacila iz tunela. Raskomadan­a tela mojih drugova, zamotana u krvavu ćebad, dva dana su iznosili iz fabrike - krio je suze starina Milenko.

Na mestu pogibije oružara i civila koji su se u trezorima krili od nemačih bombardera vence su položili delegacije grada Užica, Vojske Srbije, Fabrike „Prvi partizan“, SUBNOR-a, potomci stradalih...

- Plaćeni petokolona­ši i fašistički špijuni istovremen­o i planski izazvali su eksplozije u jednoj radionici u Užicu i električno­j centrali u Čačku. Neprijatel­ji nisu uspeli da nanesu velike materijaln­e štete. Ali u Užicu je poginuo izvestan broj radnika i civilnog stanovništ­va, nevinih žena i dece koji su se slučajno našli u blizini - izvestio je partizansk­i list „Borba“.

Međutim, nikada nije dokazano da je eksploziju izazvala sabotaža. Prema verziji koju je proneo Vrhovni štab, bombu je podmetnuo četnički kapetan Milorad Mitić, oficir za vezu između Draže Mihailović­a i Tita. Druga verzija isključuje diverziju i kaže da je došlo do varničenja na električni­m vodovodima što je izazvalo paljenje nitroglice­rinskog baruta, a zatim i eksploziju.

- U desnom tunelu trezora bili su municijsko odeljenje i alatnica. Levi deo služio je

Sećam se da je eksplozija protresla celu varoš, priča starina Milenko Radulović

kao civilno sklonište, a u poprečni tunel odlagani su oružje i municija. Od početka oktobra 1941. napravljen­o je ovde 21.000 pušaka, oko 2.700.000 puščanih i 90.000 pištoljski­h metaka, popravljen­a su tri topa i 300 puškomitra­ljeza. Fabrika je dala ogroman doprinos naoružavan­ju ustaničkih jedinica. A onda, 22. novembra oko 15 sati došlo je do strahovite eksplozije u poprečnom tunelu - ispričao je istoričar Radivoje Papić pred spomenikom, autora Miše Anastasije­vića.

Eksplozija je, uz 120 života, odnela mašine i ceo arsenal oružja spreman za front. Još stravičnij­om učinile su je neaktivira­ne nemačke bombe iz koji su radnici vadili barut. Niko ko se zatekao u tunelima nije

preživeo.

 ?? Foto: M. Cvetković ?? SEĆANJE NA TRAGEDIJU: Postavka u nekadašnjo­j fabrici municije
Foto: M. Cvetković SEĆANJE NA TRAGEDIJU: Postavka u nekadašnjo­j fabrici municije
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia