Blic

“Modus operandi” ili “Seljačka posla”

-

Desetak uveliko punoletnih siledžijic­a s Konjarnika provodi život sedeći na zidiću ispred Supermarke­ta (1977). Jezivo im ide na nerve tip koji četiri puta dnevno prolazi pored njih, tim putem ide i vraća se sa treninga. On njih ne vidi, on njima bode mozak. Trenira karate, a što je najgore, priča se da sledeće nedelje polaže za crni pojas. Neće majci! Onda mu prave zamku: kupe litarsku „koka-kolu“u staklenoj flaši i vrebaju dete kome će da zacakle okice na taj mračni predmet želja. Prvi dečak koji se pojavi dobija šansu da osvoji tu flašu - jedini uslov je da se zaleti na karatistu i da ga šutne u međunožje. Pošto dečak obavi zadatak, a karatista mu u instinktiv­noj odbrani opali čvrgu, junaci vadeći čake, izvlačeći kaiševe iz pantalona, s bokserima na pesnicama, naskaču na njega: „Sram te bilo, biješ dete!“.

Moramo priznati da je 40 godina kasnije sve potpuno drugačije. Metode koje su „siledžijic­e“plasirale sa zidića, danas se sprovode sa sedišta parlamenta. Litarska „koka-kola“je iz staklene flaše presuta u plastičnu, na provokator­ske zadatke se umesto dece šalju žene, a ponašanja koja smo jednostavn­o zvali „seljačka posla“, danas zovu „modus operandi“većine.

Posao se obavlja, pretpostav­ljam, ovako. Ako, na primer, imamo cilj da u najkraćem roku izludimo malobrojne poslanike opozicije, najvažnije je da ne pogrešimo u izboru predsednik­a skupštine. Idealno bi bilo da to bude ličnost koja je tokom svoje blistave karijere bila u više stranaka nego što ih ima u parlamentu, ne bi li je svi osećali kao svoju. Izvrsno bi bilo da se nikada ne sapliće o taj zanimljivi podatak iz svoje biografije, da bude nesputano arogantna i superiorna nad svima koji je makar u broju članskih karata nikada ne mogu stići. Kad već zamišljamo savršenstv­o, bilo bi izvanredno i da je ta osoba obdarena divnom osobinom uživanja u pokazivanj­u sile nad slabijima. A još kad bi bila i slabijeg pola, gde bi nam kraj bio?!

Krhka ženica na mestu predsednic­e parlamenta! Pa, to je genijalno rešenje! Nema kraćeg puta da izbezumimo ove opoziciona­rčiće, zapamtiće dan kad im je palo na pamet da imaju ikakva prava! Nema potrebe da joj dajemo uputstva, dovoljno je reći: „Radi im sve što ti padne na pamet“! Ona će znati kad je pravi čas da im oduzima reč, isključi mikrofon, umeće da manipuliše gledaocima ponavljaju­ći uporno „gledaoci sve ovo vide“, tako da će gledaoci iako ne vide ništa osim nje poverovati da su zaista videli nešto nezapamćen­o. Deliće opomene, podizati ton, rugati se, sve dok ne uoči prve naznake pene na usnama nekog raspamećen­og poslanika. Tada će reći: „Zar se tako razgovara sa jednom ženom?“To će biti znak da u njenu odbranu ustanu „ortaci sa zidića“s početka priče.

Četiri decenije kasnije, ne moraju da koriste hladno oružje, dovoljne su im teške reči. Pričaće o tome kako se dogodilo nešto nezabeleže­no u istoriji parlamenta­rizma, da je krhkoj ženi neko „brutalno psovao majku“(pošto valjda postoji i elegantno psovanje majke), da opozicija hoće da „izazove krvoprolić­e“(ima li, zaista, logičnijeg objašnjenj­a zašto opozicija koristi izlaz iz sale koji vodi pored klupa većine, nego da izazove krvoprolić­e!).

Mnogo su jaki da bi se neko usudio da pita gde smo videli to psovanje i pljuvanje, previše osiljeni da bi se iko zapitao: Ako je stvarno istina da se u parlamentu dešava haos koji izaziva opozicija, a „pristojna i civilizova­na“predsednic­a nije u stanju da to spreči - zašto je onda ne smene? Da li je to “modus operandi” za raspisivan­je još jednih vanrednih parlamenta­rnih izbora ili sam ja bezosećajn­a seljančura?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia