Blic

UKIDA SE KOMBI PREVOZ?

Kombi prevoz bi trebalo po novom Zakonu o prevozu putnika u drumskom saobraćaju da bude ukinut od februara jer je ocenjen kao nebezbedan.

-

Da li će građani i dalje moći da se prevoze kombijem od svoje kuće do aerodroma ili nekog mesta u regionu pitanje je na koje ne mogu tačno da odgovore ni u Ministarst­vu saobraćaja.

- To nije dozvoljeno ni po sada važećem, kao ni po novom zakonu o prevozu u drumskom saobraćaju, koji počinje da se primenjuje u februaru iduće godine - kažu u tom ministarst­vu.

Kako objašnjava­ju, postoji niz razloga zašto je ovaj vid prevoza nebezbedan i neprihvatl­jiv.

- Putničko vozilo ne može učestvovat­i u međumesnom i međunarodn­om prevozu jer navedena vozila nemaju tahografe, pa nije moguće utvrditi vreme rada i odmora vozača, čime se ugrožava bezbednost saobraćaja i učesnika. Evropski propisi kojima se uređuje linijski prevoz odnose se na autobuse, a ne na putnička vozila. To je pokazatelj da ni Evropa ne poznaje ovu kategoriju vozila u međunarodn­om prevozu putnika - ističu u ministarst­vu saobraćaja i dodaju da i Interbus sporazum, kome Srbija namerava da pristupi, predviđa mogućnost obavljanja povremenog međunarodn­og prevoza samo autobusima.

S druge strane, u jednom od kombi prevoznika „Tera travelu“ističu da će ukidanjem tog vida prevoza „svi biti na gubitku“.

- Naših skoro 60 radnika ostaće bez posla, država bez prihoda od poreza, a građani bez prevoza od kuće do aerodroma. Ipak, tvrdim da kombi prevoz neće biti ukinuti i pored zakona, već će se samo preseliti u sivu zonu. Zato smo mi i dalje za svaku vrstu dogovora, spremni smo i da ugradimo tahografe naglašava Savo Tošić iz „Tera travela“.M. Tašković

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia