Blic

Od rušenja veća šteta nego korist

MINISTAR STEFANOVIĆ PRVI PUT SE OGLASIO O „SLUČAJU ZUKORLIĆ“BEOGRAD Ministar unutrašnji­h poslova Nebojša Stefanović juče se prvi put oglasio o slučaju divlje gradnje bivšeg muftije Muamera Zukorlića i odbijanju policije da asistira pri rušenju.

- BOJANA BOGOSAV

Stefanović je juče izjavio da policija u Novom Pazaru nije asistirala po zahtevu lokalne samouprave, koja je trebalo da sruši nelegalne objekte Islamske zajednice u Srbiji zbog toga što su zahtevi bili nepotpuni ili neblagovre­meni ili je bezbednost građana bila ugrožena.

- Zahtevi su bili nepotpuni i neblagovre­meni i u jednom broju slučajeva, pošto oni traju od 20042005, nisu bili ispunjeni svi bezbednosn­i kriterijum­i koji su procenjeni i ocenjeno je da bi moglo doći do ugrožavanj­a javnog reda i mira, te da bi šteta bila veća od koristi po državu - rekao je Stefanović.

On je dodao da će policija asistencij­u prilikom rušenja objekata uraditi na najbolji mogući način, „ali ne kada to odgovara političkim interesima ili pitanjima novinarima, već će državni organi rešiti to kada bude bilo najmanjeg rizika po ljudske živote“. Profesor Bogoljub Milosavlje­vić, stručnjak za pitanja bezbednost­i, napominje za „Blic“da kada neko otvoreno kaže da neće da poštuje zakon, a premijer i ministar policije poručuju da je to u redu, onda se svima šalje poruka da svako može da radi šta hoće:

- Tačno je da policija ima bezbednosn­e izazove, ali se onda pripremi za izvršenje zadatka, a ne da odustaje od njega. To što je neko političar i ima versku zajednicu iza sebe, ne sme da znači da može da radi šta hoće. To je bačena rukavica u lice državi. Postoji mogućnost da se prethodno upozori na posledice pa da prestane sa izgradnjom. On je član najvišeg zakonodavn­og tela pa ne bi smeo da poručuje da je u redu ne poštovati zakon.

 ??  ?? BEZAKONJE: Nelegalna građevina u centru Novog Pazara NEBOJŠA STEFANOVIĆ
BEZAKONJE: Nelegalna građevina u centru Novog Pazara NEBOJŠA STEFANOVIĆ
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia