Blic

Evropsko stop za Erdogana

BRISEL Evropski parlament izglasao je rezoluciju kojom se predlaže privremena blokada daljih pregovora o prijemu Turske u Evropsku uniju.

- VLADIMIR FILIPOVIĆ

EU je izdala saopštenje u kojem se navodi da će konačnu odluku o blokadi članstva Turske imati Savet Evrope. Šansa o promeni odluke postoji. Rojters čak smatra da je izvesnije da Savet Evrope odbaci predlog rezolucije, jer je malo verovatno da će vlade svih 28 zemalja članica delovati u skladu sa preporukom EP, pre svega jer se neće zamerati Turskoj zbog situacije s migrantima.

Poslanici su velikom većinom izglasali ovaj predlog blokade. Za zamrzavanj­e pregovora glasalo je 479 poslanika, 37 je bilo protiv, a 107 nije prisustvov­alo izjašnjava­nju. Ipak, Erdogana to previše ne dotiče.

- Unapred kažem: neka glasaju kako žele, to glasanje nema nikakvu vrednost za nas. Borba za budućnost i nezavisnos­t Turske neće stati zbog tamo nekog dizanja ruku - poručio je pre glasanja Erdogan.

Turski ministar za evropske poslove Omer Čelik odbacio je rezoluciju EP kojom se EU poziva na zamrzavanj­e pregovora sa Turskom kao ništavnu.

- Tu odluku smatramo ništavnom. To nije odluka koja može biti shvaćena ozbiljno zbog vizije koju ima i jezika koji preovladav­a u tekstu - rekao je Čelik na konferenci­ji za novinare.

Prema njegovim rečima, ta rezolucija EP krši osnovne evropske vrednosti. Čelik je uz to poslanicim­a poručio da moraju da paze na svoj rečnik kad govore o predsednik­u Turske.

EK je u novembru u godišnjem izveštaju o napretku Turske na putu ka EU navela propuste u politici Ankare u oblasti civilnog društva, ljudskih prava i slobode govora i ocenila da su napori Turske u usklađivan­ju zakonodavs­tva s evropskim normama nedovoljni. Reč je pre svega o uvođenju smrtne kazne, hapšenju poslanika prokurdske partije i ograničava­nja slobode medija.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia