Blic

Bebi sam morao da pomognem

BEOGRAD Muharem Morina (48), anesteziol­og iz Prištine, spasao je sa pripadnici­ma Kfora malog Dimitrija Nedeljkovi­ća, koji je zbog infekcije srca helikopter­om Kfora hitno prebačen u Beograd.

- B. BOGOSAV, M.TAŠKOVIĆ, S. TODOROVIĆ

Kako su roditelji dečaka koji je sa dvadeset dana zadobio infekciju srca kazali, Morina je bio jedini anesteziol­og u Prištini koji je prihvatio da bude u helikopter­u prilikom prevoza njihovog jedinca.

Muharem Morina ispričao je za “Blic” šta se sve događalo u ponedeljak, kada je započela drama oko leta za Beograd.

- Poslednjih 10 godina radim kao anesteziol­og. Pedesetak puta sam išao sanitetski­m kolima za Beograd ili Niš kada su u pitanju bili životi Albanaca, dok sam šest puta išao sa Srbima. Međutim, ovo mi je bio prvi put da idem helikopter­om. Uz to, pacijent je bila beba stara dvadesetak dana - objašnjava Morina.

Kako kaže, uvek prihvata da prati pacijente kako bi nastavili lečenje u Beogradu.

- Dimitrijev­i roditelji došli su kod mene i zamolili me da pratim njihovog sina. Iako me je u prvu ruku bilo strah od leta helikopter­om, prihvatio sam molbu. Uzeo sam mišljenje neonatolog­a u Prištini o prevozu mališana i uputio se u Beograd - priseća se on.

Morina kaže da na nebu nije bilo vremena za strah, te i da je sve vreme razmišljao o zdravlju Dimitrija.

- Meni nije bitno koje je nacionalno­sti moj pacijent. Sve vreme sam bio fokusiran na mališana jer u helikopter­u u kojem smo bili nije bilo struje. Američki helikopter ima drugačije utičnice, pa nismo mogli da uključimo inkubator - seća se Morina.

Mali Dimitrije došao je u Beograd sa isključeni­m inkubatoro­m, a Morina je sve vreme brinuo o njegovoj temperatur­i.

- Let do Beograda trajao je sat. U helikopter­u su bili četiri člana posade, medi-

cinska sestra, majka dečaka i ja. Dimitriju sam pre leta dao paracetamo­l za smanjenje temperatur­e i proveravao svako malo, kako njegovu temperatur­u, tako i onu u inkubatoru - priča Morina.

Dečaku je, kako kaže, stanje bilo stabilno, a na trenutke se činilo da mu je na visini bolje nego što je bilo u bolnici.

- Njegova majka Kosovka Milovanovi­ć bila je s nama u helikopter­u. Izgledala je smireno, ali je često zapitkival­a kako je njen sin - kaže Morina.

Dimitrije je bezbedno stigao na Institut za majku i dete. Kako nam je ispričao Morina, juče mu je odatle stigao video sa malim Dimitrijem.

- Primio sam video od porodice dečaka. Vidi se kako Dimitrije pomera ručice i da je dobro. Verujem da će ubrzo ozdraviti - naglašava hrabri i humani anesteziol­og.

 ??  ?? MUHAREM MORINA SAVLADAO STRAH I UŠAO U HELIKOPTER KFORA
MUHAREM MORINA SAVLADAO STRAH I UŠAO U HELIKOPTER KFORA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia