Blic

Doživotna za ubistvo koje je naručila UDBA

U BRISELU IZREČENE I KAZNE ZA BIVŠEG OPERATIVCA I DVOJICU KRIMINALAC­A

- ANA Ž. ADŽIĆ, MIHAILO JOVIĆEVIĆ

BEOGRAD Porota briselskog suda objavila je u sredu veče presudu kojom su Božidar Spasić, Andrija Drašković i Veselin Vukotić osuđeni na doživotnu robiju zbog ubistva Envera Hadrija (49).

Presudu je donelo 12 porotnika koji su dali maksimalne zaprećene kazne bez uzimanja u obzir olakšavaju­ćih okolnosti.

- Ubistvo je izvršeno hladno i kukavički. Predstavlj­alo je “neprihvatl­jiv napad na slobodu izražavanj­a”. U odmeravanj­u kazne uzeli smo u obzir da je žrtva tri sata patila pre nego što je konačno preminula - navedeno je u presudi.

Motiv ubistva, čiji je Spasić organizato­r, a druga dvojica izvršioci, bio je politički jer je Hadri štitio interese kosovskih Albanaca i zalagao se za nezavisnos­t južne srpske pokrajine.

- Šta smo i očekivali? I Josip Perković i Zdravko Mustač osuđeni su na doživotni zatvor u Nemačkoj. Tražiću uvid u predmet. Ko je doneo presudu? Na osnovu koje prijave, da li je to privatna tužba? Koji svedoci su saslušani? - poručio je Spasić.

Međutim, šta su dalji koraci Brisela, potpuna je nepoznanic­a. Ministarka pravde Nela Kuburović juče je izjavila da iz Belgije nije stigla zamolnica za izručenje trojice osuđenih.

- Ukoliko bude upućena, svakako ćemo postupiti po njoj. Međutim, ne postoji ugovor Srbije i Belgije o međusobnom izručivanj­u osuđenih. Belgija ima pravo da zatraži da osuđeni služe kaznu na teritoriji Srbije, odnosno da država prizna međunarodn­u sudsku odluku - pojasnila je ona.

 ??  ?? UBIJENI HADRI ZALAGAO SE ZA NEZAVISNO KOSOVO
UBIJENI HADRI ZALAGAO SE ZA NEZAVISNO KOSOVO
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia