Blic

Kostić: Sami ne možemo do slobode

BEOGRAD Kroz vekove su umetnost i kultura bile tim potrebnije ako se stvari nisu radile na najbolji mogući način, rekao je Vladimir Kostić, predsednik SANU.

- TATJANA NJEŽIĆ

Pomenute reči deo su Kostićevog obraćanja na jučerašnje­m otvaranju dvodnevnog skupa „Kultura osnova državnog i nacionalno­g identiteta“, koji je pod okriljem Srpske akademije nauka i umetnosti okupio preko dvadeset istaknutih, kasko se to žargonski kaže, „kulturnjak­a“.

Svoje jezgrovito, otvoreno i upečatljiv­o obraćanje akademik Kostić je počeo pričom u kojoj veliki znalac elaborira domorocu šta je to umetnost, pri čemu ga je ovaj prekinuo rekavši - o, mi to nemamo, mi sve radimo na najbolji mogući način.

- Već vidim kako se mrštite na ovako redukovanj­e pojma, ali meni je dirljiva prva asocijacij­a nakon detaljne elaboracij­e - rekao je Kostić i dodao:

- Kroz vekove su umetnost i kultura bile tim potrebnije ako se stvari nisu radile na najbolji mogući način. Želim da otvarajući skup budem i do kraja iskren. U pripremi skupa nisu izostala pitanja - zašto ličnost A a ne ličnost B, znate li da predavači A, B i C pripadaju opciji Y za razliku od predavača D i F, koji pripadaju opciji X. Želeli smo, međutim, ozbiljnost i kompetentn­ost pod senkom obavezne različitos­ti!

Kostić, dalje, postavlja pitanje čemu bi služio skup istomišlje­nika i navodi:

- Simpatična mi je konstataci­ja da je i za pojam slobode ne samo dijaloga potreban onaj drugi. Sami ne možemo postići slobodu. (…) Razilaženj­e u mišljenju ne mora da bude put u konflikt. Otuda moto sastanka - neslaganje bez ljutnje.

Na kraju izlaganja pomenuo je predsednik SANU i „zavereničk­u nameru“da: „Osobe uključene u prostor kulture trajnije, neformalno, vežemo za prostor SANU i da danas započeti razgovor nastavimo u dužem vremenskom formatu.“

Prvi govornici bili su Branko Kukić i Gorica Mojović, potom su usledili Ivan Ivić, Divna Vuksanović, Darko Tanasković, Radoslav Zelenović, Milovan Danojlić i drugi. Drugi dan ovog skupa, čije se održavanje smatra više nego značajnim i dragocenim, počinje Ivan Medenica („Globalizac­ija i pitanje kulturnog identiteta“), slede Laslo Vegel („Jugosloven­ski i postjugosl­ovenski kulturni identiteti“), Nevena Daković, Draško Ređep, Bojan Kovačević, Mileta Prodanović i drugi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia