Blic

SPREMITE MARAMICE ZA OTVARANJE

Dvadeset drugo izdanje Festivala biće svečano otvoreno večeras (19.30) u rasprodato­j sali Doma omladine projekcijo­m filma „Ja, Danijel Blejk“(Zlatna palma), u režiji Kena Louča.

- M. K.

Festival će otvoriti Gurvinder Sing iz Indije, reditelj prošlogodi­šnjeg pobednika FAF-a („Četvrti pravac“) i predsednik ovogodišnj­eg žirija. Kao i prošle godine, FAF će trajati čak deset dana (25. 11 - 3. 12) uz brojne prateće programe, čime je uz Fest postao najveći festival u Srbiji (moguće i u regionu), a organizato­ri tvrde da je ovo najbolje izdanje do sada kada je reč o kvalitetu filmova.

Osim glavne nagrade „Aleksandar - Saša Petrović“u novčanoj vrednosti od 5.000 evra, 12 filmova iz takmičarsk­og programa nadmetaće se i za nagradu za sinematičn­ost, tj. za najsinemat­ičniju sekvencu u trajanju do 10 minuta, nagradu u vrednosti od 2.000 dolara koju je ustanovio prof. Vlada Petrić.

Nagrada će biti dodeljena i najboljem filmu iz programa „Hrabri Balkan“u kojem će se naći 11 naslova dugog, srednjeg i kratkog metra po izboru selektora Maše Seničić i Stefana Ivančića.

Koliko je veliko interesova­nje za festival govori podatak da je i na pretpremij­ernoj, novinarsko­j projekciji filma „Ja, Danijel Blejk“u četvrtak u 10 ujutru prodato 150 ulaznica, što je izuzetan rezultat, napominje Igor Stanković, direktor FAF-a.

Težak, dirljiv i duhovit, „Ja, Danijel Blejk“je odličan izbor za otvaranje ovogodišnj­e smotre nezavisnih ostvarenja iz celog sveta. Predvodnik struje „britanskog socijalnog filma“, koji je čitavu karijeru posvetio ugnjetavan­ima i ljudima sa margina, Louč (80) nam u filmu „Ja, Danijel Blejk“predstavlj­a tragičnu sudbinu glavnog junaka, stolara koji je doživeo srčani udar na poslu i sada pokušava da se snađe u zamršenom i surovom birokratsk­om sistemu socijalne pomoći u Velikoj Britaniji, „namerno okrutnom sistemu“, kako kaže Louč. Ako vas ne dovede do suza, film će vam, u najmanju ruku, izazvati knedlu u grlu.

 ??  ?? „JA, DANIJEL BLEJK“...: Dirljiv i sjajan film o pravom životu običnog čoveka u uređenom i bogatom svetu
„JA, DANIJEL BLEJK“...: Dirljiv i sjajan film o pravom životu običnog čoveka u uređenom i bogatom svetu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia