Blic

Ne bih nazad u Srbiju

NIŠ Ne vidim plan za razvoj Niša i Srbije iz moje perspektiv­e. Ne ulaže se u prave vrednosti. Lideri lako obećavaju, a malo ko ispoštuje svoje reči, kaže Aleksandar Ilić.

- IVANA ANĐELKOVIĆ

Aleksandar je prvi Nišlija koji je, pre pet godina, dobio posao u “Fejsbuku”. Iako je neposredno posle toga razmišljao o povratku u Srbiju, ovaj nekada najmlađi doktor nauka iz Niša sada je promenio ili bar odložio takve planove. On je danas oženjen koleginico­m iz firme Majom, a pre mesec dana dobili su sina Olivera. Aleksandar u razgovoru za “Blic” kaže da se još nisu stekli uslovi da se vrati u Srbiju, a u Kalifornij­i i on i supruga dobro zarađuju, lepo žive, putuju...

- Ne bih rekao da sam odustao od povratka u Srbiju, već da se nisu stvorili dobri uslovi za tako nešto. Ne vidim dugoročni plan za razvoj, ne ulaže se u prave vrednosti. Lideri lako obećavaju, a malo ko ispoštuje svoje reči kasnije i gradi tim uspešnih ljudi koji mogu promeniti stvari nabolje priča Aleksandar.

U Srbiji se, kaže on, nauka i tehnologij­e koje bi trebalo da napreduju svakog dana ne podržavaju dovoljno.

- Uslovi za život u Nišu i Srbiji nisu na zadovoljav­ajućem nivou, čak i ako imate dobru platu. U kontaktu sam sa nekoliko dobrih prijatelja i pratim vesti iz Srbije, ali mi se ne dopadaju previše - kaže on.

Iako mnogi za zapadne zemlje, pa i za SAD, u koje odlaze naši mladi talenti tvrde da “nemaju dušu” i da su “kapitalist­ička mašina za ceđenje zaposlenih”, Aleksandro­vo iskustvo je drugačije. Dobar posao, znanje koje je cenjeno, opušten život bez mnogo materijaln­ih briga, uglavnom sve suprotno od Srbije, pokolebali su mnoge “žrtve” odliva mozgova da se ikad vrate u rodnu zemlju.

- Moram da priznam da lepo živimo. Skoro svakog meseca smo putovali na neku novu destinacij­u u Americi na produženi vikend ili duže. Pre mesec dana smo dobili sina Olivera i sada je sva pažnja usredsređe­na na njega. I Maja i ja imamo po četiri meseca odsustva, a takođe će bake i deke da priskoče u pomoć. “Fejsbuk” poštuje porodične vrednosti i nudi dosta pogodnosti za dobar balans između posla i porodice kaže Aleksandar.

Ovaj mladi informatič­ar kaže da bi naša zemlja morala više da podržava razvoj tehnologij­e i talentovan­e ljude koji se njom bave.

- Bilo bi dobro primeniti model Izraela, koji je za desetak godina uspeo da tehnološki jako napreduje. Tamo je država sistemski ulagala u tehničke fakultete, razvoj mobilnih aplikacija čak i u srednjim školama, kao i u male firme sa dobrim idejama. U Srbiji ima dosta sposobnih programera, ali većina njih odlazi iz zemlje jer ih okruženje ne podržava dovoljno. U Kalifornij­i sam pet godina, sve vreme, zaposlen u “Fejsbuku”. Vodim tim od 20 ljudi, ali iako sam senior inženjer, i dalje napredujem i učim - priča Aleksandar.

 ??  ?? NISAM ODUSTAO OD POVRATKA, ALI JOŠ NEMA USLOVA ZA TO: ALEKSANDAR ILIĆ
NISAM ODUSTAO OD POVRATKA, ALI JOŠ NEMA USLOVA ZA TO: ALEKSANDAR ILIĆ
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia