Blic

Trampov kabinet bogataša

NOVI PREDSEDNIK OKUPLJA SVE SAME BOGATAŠE

- VLADIMIR FILIPOVIĆ

Donald Tramp polako slaže kockice u svojoj administra­ciji, a zajednička stvar svim ministrima (koji se u SAD zovu sekretari) je ta što su prebogati.

Poslednji član je Betsi Devos (58), koja će preuzeti funkciju ministra obrazovanj­a. Filantrop iz Mičigena, koja vodi i Američku federaciju za decu, zajedno sa suprugom Dikom Devosom teška je 5,1 milijardu dolara. Spada u tvrde konzervati­vce, a svake godine donira milione dolara organizaci­jama koje promovišu hrišćanske vrednosti. Iako je tokom predizborn­e trke podržavala Trampove unutarstra­načke rivale Džeba Buša i Marka Rubija, nije se dvoumila kada joj je novi predsednik ponudio ministarsk­u fotelju.

KRALJ BANKROTA

Pre Devosove, Donald Tramp je, prema izvorima iz američkih medija, za ministra trgovine imenovao Vilbura Rosa (79), prebogatog investitor­a poznatijeg kao „kralj bankrota“. Ros se obogatio kupovinom propalih kompanija na kojima bi kasnije profitirao. Kupovao je fabrike koje loše posluju, a zatim smanjivao rashode i pravio zaradu, neretko i na uštrb plata i beneficija radnika. Prema „Forbsovoj“listi, Ros na računu ima oko tri milijarde dolara. Ministarst­vo trgovine, na čijem bi čelu bio, zaduženo je za realizacij­u Trampovog najavljeno­g cilja da će zaštititi američke radnike i suprotstav­iti od koje najveću korist imaju multinacio­nalne korporacij­e. Od 2000. investirao je u 178 kompanija.

Tramp je poznat po svom negiranju klimatskih promena i još većoj eksploatac­iji fosilnih goriva, zbog čega i ne čudi da na mesto ministra energetike želi da postavi Harolda Hama, naftnog magnata iz Severne Dakote, čije se bogatstvo procenjuje na 15,3 milijarde dolara.

BIVŠI RIVALI

O ministru finansija se još ne zna ništa, ali ako je verovati pisanju CNBC-ja, Tramp razmišlja da tu funkciju ponudi ni manje ni više nego Džejmiju Dajmonu, jednom od direktora najveće američke banke „Džej Pi Morgan end Čejs“. Uprkos tome što je „JP Morgan“označen kao jedan od glavnih krivaca za svetsku ekonomsku krizu 2008. godine, to nije sprečilo Trampa da u razmatranj­e za osetljivu funkciju uzme kadar te banke. Mit Romni, bivši predsednič­ki kandidat 2012. godine, važi za favorita za jednu od najvažniji­h pozicija - šefa diplomatij­e. Romni, koji se nakon poraza od Obame povukao iz politike i posvetio biznisu, poseduje bogatstvo od oko 250 miliona dolara. Što se tiče ministarst­va stambene izgradnje, Trampov pik je Ben Karson, još jedan nekadašnji suparnik. Poznati američki hirurg koji operiše u proseku 300 dece godišnje, poseduje bogatstvo od 30 miliona dolara.

BANKAR I PRODUCENT

Stiven Benon, glavni strateg Trampovog tima u Beloj kući, takođe nema finansijsk­ih problema u životu, s obzirom na to da na računu ima nešto više od 10 miliona dolara. Benon je veliki deo svog bogatstva stekao kao bankar „Goldman Saksa“, ali i zahvaljuju­ći produciran­ju „Sajnfelda“, jednog od najpoznati­jih američkih sitkoma. Džef Sešns, koji će obavljati funkciju državnog tužioca, takođe spada u klub milionera. Sa sedam miliona dolara na računu, biće jedan od imućnijih državnih tužilaca u SAD.

 ??  ?? 5,1 se globalizac­iji 3 $ $ milijarda milijarde 7 30 $ $ miliona miliona 15,3 $ 10 $ milijarde miliona Vilbur Betsi Ros Devos Džef Sešns Ben Karson Stiven Harold Benon Ham
5,1 se globalizac­iji 3 $ $ milijarda milijarde 7 30 $ $ miliona miliona 15,3 $ 10 $ milijarde miliona Vilbur Betsi Ros Devos Džef Sešns Ben Karson Stiven Harold Benon Ham

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia