Blic

Slava srpska, a sto švedski

- SLAĐANA ANIČIĆ, BEBA BOJOVIĆ, MILENA RODIĆ

BEOGRAD Običaj da za slavu gosti dolaze u kuću domaćina na ručak, polako zamenjuje praksa da se slava slavi u restoranu uveče.

Kandilo, ikona, sveća, slavski kolač i vino jedina su konstanta pri obeležavan­ju slava. U zavisnosti od kraja Srbije, način slavljenja je zadržavao stara obeležja ili se, pak, menjao. Tako je ova nekada intimna tradicija u Beogradu postala nešto poput fešte, u Novom Sadu se obeležava uz malo novotarija, a tek u manjim gradovima zadržao se stari dobri duh obeležavan­ja sveca jedne porodice.

Dok pojedini Novosađani proslavlja­ju slave po tradiciona­lnim običajima uz domaću trpezu, sve više je onih koji kupuju kolače, torte, pa i koriste ketering. Pa za posluženje gosti mogu da se posluže i sa švedskog stola.

S KOLENA NA KOLENO

- Proslavlja­mo krsnu slavu po običajima koji se prenose s kolena na koleno. Pop dolazi oko podne, zajedno s gostima očitamo slavu i sečemo kolač. Posle služimo rakiju. Običaj je da se popiju tri slavne, a potom se služi koljivo, a na kraju slavski kolač. Gosti se prekrste i počinje ručak. Sve vreme gori sveća - kaže Jelena Rović.

Hrana na trpezi je domaća jer ona sa dve sestre i majkom par dana pred slavu priprema: supu, sarmu i kolače dok je otac zadužen za pečenje mesa.

KETERING

S druge strane, ima i onih koji, kako kažu, zbog posla ne stižu da pripreme hranu, te se odlučuju za ketering.

- Slana peciva koštaju od 400 do 800 dinara po kilogramu. Za slavu naručimo pet kila slanog peciva i tri kilograma kolača. Tu je i pečenje i nikada ne bude više od 15 kilograma. Slavimo u stanu i bude oko 20 gostiju, a sveštenik nam ne dolazi. Očitamo očenaš i to je sve kaže Ksenija Gerilić.

U firmama koje se bave keteringom kažu da ljudi najviše naručuju hranu tokom krsnih slava.

POŠTUJE SE NA SELU

Domaćini u ivanjičkom kraju slave po starim srpskim, pravoslavn­im običajima. Starešina ivanjičke crkve Svetog cara Konstantin­a i carice Jelene Milinko Timotijevi­ć kaže da gotovo svi poštuju pravilo prekade slavskog kolača.

- U većini domaćinsta­va u centralnoj i zapadnoj Srbiji poštuju se starinski običaji. U kućama gori kandilo, na stolu sveća, služi se žito, slavski kolač. Ranije se više vodilo IKONA, SVEĆA, I KOLAČ JEDINA SU KONSTANTA računa o poštovanju među gostima. U gornjem delu trpeze uvek su sedeli najbliži gosti i sveštenik. Na čelu najmiliji gost, pa do njega kum, a sa druge strane sveštenik, a onda redom prema rodu i prisnosti. Danas o tome ne vode puno računa - kaže Timotijevi­ć.

PRETERIVAN­JE

Sveštenik kaže i da se u obeležavan­ju često preteruje - običaji koji su svojstveni za neka sela, često nisu u skladu sa pravoslavl­jem.

- Ogromna količina alkohola nikako nije prema pravoslavn­im običajima dodaje starešina crkve.

Veliki broj beogradski­h porodica slavu je i ove godine obeležilo u restoranim­a. Da li zbog ubrzanog načina života ili menjanja značenja slave, tek u restoranim­a kažu da nikad veći broj porodičnih slava nisu imali. Tako od restorana do restorana zavisi i meni, pa se neretko i domaćini odlučuju za slavski švedski sto.

- Lakše mi je da se skupimo u restoranu, jer nas ima mnogo, a stan nam je mali. Plus mi je i to što nakon slave, kada svi gosti odu, naše je samo da platimo ceh, a ne da se naredna tri sata borim sa prljavim sudovima - kaže Milena Popović iz Beograda.

Domaćin u restoran donese žito, pogaču i sveću.

- Meni je od 13 evra po osobi. Taj trend je počeo od pre nekoliko godina i sad ih je sve više i više. Popularno je slaviti u restoranim­a, i to na veliko, kako kod kuće ne bi pravili „posao“- kažu u jednom beogradsko­m restoranu.

Ova nekada intimna tradicija u Beogradu je postala poput fešte, u Novom Sadu unose novotarije, a tek u manjim gradovima je ostala izvorna.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia