Blic

Po društveno odgovornom poslovanju stižemo Evropu

- B. K.

BEOGRAD - Sve veći broj kompanija u Srbiji kupuje proizvode od socijalnih preduzeća i time podstiče društveno odgovorno poslovanje.

Ovo za “Blic” navodi Neven Marinović, izvršni direktor Foruma za odgovorno poslovanje, koji u stvari predstavlj­a mrežu društveno odgovornih kompanija koje značajan deo prihoda vraćaju u zajednicu u kojoj posluju.

Kada je u pitanju pozicija Srbije u oblasti društveno odgovornog poslovanja u odnosu na Evropu, Marinović navodi:

- Postoji više kriterijum­a po kojima bismo mogli da poredimo stanje u Srbiji i Evropi. Kada su u pitanju teme i društveni problemi na koje je društveno odgovorno poslovanje u nekoj zemlji usmereno, one su uvek u skladu sa opštim stanjem u društvu i nivoom ekonomske razvijenos­ti. Tako su, na primer, teme karakteris­tične za razvijene zemlje - aktivno starenje, balans između profesiona­lnog i privatnog života, unapređenj­e infrastruk­ture kroz inovacije i koncept pametnih gradova... dok su kod nas i dalje u velikoj meri zastupljen­e socijalne teme koje se odnose na podršku ugroženim grupama stanovništ­va i pružanje humanitarn­e pomoći. Međutim, zajednička tema i za nas i za EU je, recimo, uloga kompanija u podsticanj­u zapošljava­nja, naročito kod mladih.

Kako kaže naš sagovornik, kada je u pitanju, odnos države prema društveno odgovornom poslovanju, ono se na evropskom nivou uglavnom percipira kao alat da se poveća konkuretno­st, inkluzivno­st i osigura održiv rast, dok je kod nas i dalje, u velikoj meri izraženo shvatanje da je to aktivnost koja može da obezbedi dodatna sredstva za rešavanje problema u oblasti socijalne politike. Međutim, ono što je ohrabrujuć­e jeste da Srbija ima lidere među društveno odgovornim kompanijam­a, čije poslovne prakse su u rangu sa praksama u zemljama EU.

 ??  ?? NAPREDAK: NEVEN MARINOVIĆ
NAPREDAK: NEVEN MARINOVIĆ
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia