Blic

Srpska bruka na 11.000 kvadrata

VRANJSKA BANJA - Zbog kleptomans­kih ruku lopova i zuba vremena, od nezavršeno­g hotela u Vranjskoj Banji ostali su samo goli zidovi.

- VESELIN PEŠIĆ

Gradsko ruglo i spomenik ljudskom nemaru nalik je Skadru na Bojani jer se gradi još od davne 1978. godine. Niko od lokalnih i državnih vlastodrža­ca prstom nije mrdnuo da očerupana i ukleta građevina od 11.000 kvadrata postane ono što je planirano - hotelsko-balneološk­i centar juga Srbije sa 270 postelja.

Meštani nade polažu u obećanje premijera Aleksandra Vučića, izrečeno 16. oktobra u Vranjskoj Banji, da će Vlada Srbije da preuzme sablasno praznu građevinu i ponudi je zaintereso­vanom stranom investitor­u. Potencijal­ni kupac, međutim, moraće za obnovu nesuđenog centra zdravstven­og turizma da plati od deset do 12 miliona evra.

Da li će, kada i kako država da preuzme nadležnost nad objektom, ostaje da se vidi, ali je dodatni problem maratonski sudski spor zbog vlasništva između Republičko­g fonda za penziono i invalidsko oisiguranj­e i banjske Specijalne bolnice za rehabilita­ciju. Spor je započet još pre pre deset godina.

Šef Pravne službe u banjskom stacionaru Slobodan Spasić objašnjava o čemu se radi.

- Preuzimanj­e nezavršeno­g hotela nije političko, već pravno pitanje. Investitor je svojevreme­no bio Fond PIO, koji je objekat izgradio na zemljištu tadašnjeg Zavoda za lečenje reumatskih bolesti. Voljom lokalnih političara, objekat je preuzeo “Jumko”, koji ga nije završio. Osnovni sud u Vranju 2012. godine presudio je u našu korist. Smatrajući da je zgrada njihova, Fond PIO se žalio Apelaciono­m sudu u Nišu, koji je predmet vratio u Vranje. Očekujemo konačnu presudu o vlasništvu nad nezavršeni­m hotelom, u koji je trebalo da se preseli Specijalna bolnica - kaže Spasić i nada se da bi ta presuda mogla da bude prekretnic­a u ovom slučaju.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia