Blic

Srbija dobija farmu muva

TIM BIOLOGA IZ NOVOG SADA PUTUJE U JUŽNOAFRIČ­KU REPUBLIKU NOVI SAD - Tim biologa sa Prirodnoma­tematičkog fakulteta u Novom Sadu ove nedelje drugi put putuje u Južnoafrič­ku Republiku, gde izučava insekte, ali i farme muva u Kejptaunu.

- MILOŠ STANIĆ

Snežana Radenković, Ante Vujić i Nevena Veličković, profesori sa PMF, imaće jedinstven­u priliku da rade na velikim farmama muva, čiji je masovni uzgoj, kako kažu, ekonomski isplativ.

Profesor Vujić objašnjava da je veštački uzgoj muva jako koristan, pogotovo zbog rešavanja organskog otpada, a dodaje da ideju za podizanje farme kakva postoji u Africi u Srbiji još niko nije ponudio.

Njegova koleginica Nevena Veličković kaže da restorani iz Kejptauna svoj otpad dopremaju na farmu muva i time se reše 110 tona otpada dnevno.

- Od larvi muva pravi se hrana za životinje, čije je proizvodnj­a mnogo jeftinija, a ona ima mnogo proteina i u kombinacij­i sa drugim vrstama hrane može se koristi za ishranu stoke ili živine - navodi Veličković­eva i dodaje da je drugi način da se iskoriste njihovo korišćenje u staklenici­ma, gde oprašuju biljke.

Novosadski profesori već su putovali na ekspedicij­u u Južnoafrič­ku Republiku, a projekat na kom oni učestvuju je među retkima koje u potpunosti pokriva Evropska unija. Vujić ističe da će znanja koja su tamo stekli ovde biti izuzetno korisna. Oni bi bili potpuno spremni da u Srbiji osposobe farme muva.

- Mi smo videli taj čitav proces. Najrealnij­e bi bilo da u Srbiji takve inicijativ­e pokrenu gradovi i pomoću muva se reše dela otpada. Takva firma dobro zarađuje, ali iza svega stoji čista nauka - napominje Vujić.

Vujić kaže da se tokom svojih istraživan­ja, koja se delom obavljaju u divljini, mogu sresti sa mnogim opasnostim­a, ali da su i na to spremni. Sreća je, dodaje, što velikih divljih životinja nema van ograđenih mesta.

Od larvi muva pravi se hrana za životinje, čija je proizvodnj­a mnogo jeftinija Nevena Veličković

 ??  ?? UZGAJANJE MUVA JE ISPLATIV BIZNIS
UZGAJANJE MUVA JE ISPLATIV BIZNIS
 ??  ?? DRUGA EKSPEDICIJ­A U AFRIKU: Nevena Veličković, Ante Vujić i Snežana Radenković
DRUGA EKSPEDICIJ­A U AFRIKU: Nevena Veličković, Ante Vujić i Snežana Radenković
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia