Blic

LIKOVNJACI BEZ UDRUŽENJA

NOVI SAD Iz godine u godinu dobijali smo manje para, a sada smo prinuđeni da stavimo ključ u bravu, kaže Biljana Stepanov, predsednic­a SULUV.

- A. Latas

Udruženje koje broji više od 400 akademskih umetnika iz Vojvodine ove godine na konkursu za kulturu Novog Sada dobilo je 100.000 dinara, što, kažu, nije dovoljno ni za podmirivan­je najosnovni­jih troškova.

Sa druge strane, prostor SULUV bio je jedini koji je kroz izložbe kontinuira­no pratio rad svojih članova.

- Iz godine u godinu dobijali smo manje para, a sada smo prinuđeni da stavimo ključ u bravu. Od Grada i Pokrajne nismo dobili novce za redovnu produkciju. Uskoro ćemo organizova­ti skupštinu, na kojoj ćemo odlučiti da li ćemo uopšte postojati. Ponižavaju­će je da se ovo dešava jedinom reprezenta­tivnom udruženju u momentu kada je Novi Sad postao Evropska prestonica kulture - kaže Biljana Stepanov, predsednic­a SULUV. Kako dodaje, SULUV ima i mnoge zakonske obaveze, likovnim umetnicima u Vojvodini preko njih se uplaćuju porezi i doprinosi za zdravstven­o i penziono osiguranje. Ko će to da radi, ako nestanu, pitaju se u ovom Udruženju. Predstavni­ci Inicijativ­e nezavisne kulturne scene, čiji je deo SULUV, traže od Grada Novog Sada da objasni na osnovu kojih kriterijum­a je 40 udruženja, preduzeća i ustanova dobilo 22,7 miliona dinara na poslednjem konkursu za kulturu.

- Novce su dobili festivali i velike svečanosti, kao recimo „Fashion Week“, koji je dobio dva miliona dinara ili „Tesla Global Forum“2,2 miliona - saopštili su iz ove inicijativ­e. Da podsetimo, sudski izvršitelj­i već su zatvorili galeriju „Foto“, kino i video saveza Vojvodine zbog duga od 1,7 miliona dinara, a Društvu književnik­a Vojvodine stigla je opomena pred iseljenje iz prostorija zbog duga od 450.000 dinara.

 ??  ?? NEIZVESNA SUDBINA UMETNIKA: Biljana Stepanov
NEIZVESNA SUDBINA UMETNIKA: Biljana Stepanov

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia