Blic

Neprekinut­i niz zločina

-

Stane Dolanc uveo je praksu da DB angažuje kriminalce

Posle presude za ubistvo Envera Hadrija i postupka u Nemačkoj koji se vodi protiv pripadnika Udbe iz Hrvatske postalo je očito da Evropa nije zaboravila na državne zločine bivše SFRJ. Koliko se god trudili lokalni udbaški naslednici po bivšim republikam­a SFRJ da pitanje ubijanja političkih neistomišl­jenika pokušaju da gurnu u zaborav, to na sreću Evropa ne dopušta. Na žalost srpskih šovinista koji pokušavaju da opravdaju ubistvo Hadrija, iako je njihovo nastojanje protivno svim moralnim normama jer se on za svoje ciljeve zalagao političkim sredstvima a ne nasiljem, na spisku ubijenih nalaze se i desetine srpskih imena. Te Srbe takođe je ubila Udba zbog političkog protivljen­ja režimu.

Ovo su samo neke

žrtve; vlasnik novina “Vaskrs Srbije” Petar Vlajić ubijen je 20. maja 1975; politički emigrant Boro Mamula ubijen je 17. avgusta 1977. u gradu Geri u državi Ilinois (SAD); u Čikagu 9. marta 1986. pronađen je raskomadan­i leš Borivoja Manića u prtljažnik­u njegovog automobila, a istovremen­o je nestao i njegov rukopis o događajima iz Drugog svetskog rata koji do danas nije pronađen; predsednik SNO za Zapadnu Nemačku Dušan Sedlar ubijen je 16. aprila 1986... Najsvirepi­je ubistvo počinjeno je u noći između 18. i 19. maja 1977. u Čikagu, kada su ubijeni sa 64 uboda Dragiša Kašiković (45) i sa 54 uboda njegova devetogodi­šnja poćerka Ivanka Milošević, kojoj su i oči bile iskopane.

Nakon masovnih streljanja (u Srbiji je do sada popisano skoro 70.000 žrtava, u Sloveniji 100.000...) neistomišl­jenika komunistič­kog režima posle Drugog svetskog rata, nastavljen­o je sa ubistvima onih koji su se sklonili u emigraciju. Novi sistem zločina patentirao je Stane Dolanc, uvodeći praksu da DB angažuje kriminalce za prljave poslove. Jedan od njegovih istaknutih regruta bio je Željko Ražnatović Arkan. Da to nije pitanje prošlosti već sadašnjost­i dovoljno je pomenuti Željka Maksimović­a Maku. A njegovo ime nije jedino na spisku slobodnih udbaških ubica čiji je niz zločina nastavljen i u 21. veku.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia