Blic

NAJVIŠE NOVCA ZA VOJVOĐANE

Studentima iz Vojvodine koji koriste međumesni saobraćaj do fakulteta, pokrajina tokom godine delimično plaća mesečne karte, dok akademci iz drugih delova Srbije gotovo da nemaju tu povlasticu.

- M. Rodić

Pokrajinsk­a vlada regresom za putne troškove studentima koji žive u Vojvodini i školuju se na budžetu plati oko četvrtinu mesečne karte.

- Studenti moraju da imaju prebivališ­te na području opštine ili grada, da svakodnevn­o međumesno putuju do ustanove visokog obrazovanj­a, da su na budžetu, da prvi put upisuju godinu studija i da nisu korisnici kredita i stipendija - navedeno je iz Pokrajinsk­og sekretarij­ata za visoko obrazovanj­e.

Za Ninu Stevanović iz Sremskih Karlovaca, koja studira na Univerzite­tu u Novom Sadu, to znači 700 dinara manje.

- Dobijam regres tokom cele godine, osim u julu i avgustu, kad traje pauza. Karta mi, umesto 2.800, košta 2.100 dinara napominje Nina.

Prijavljiv­anje studenata za regres je odmah nakon upisa. U Gradskom uslužnom centru Pančeva istaknuto je da traje od 1. do 30. novembra.

Iz Ministarst­va prosvete kažu da iz budžeta izdvajaju za kredite, ali da su za regres zadužene lokalne samouprave. Zbog toga novac za put studentima iz drugih delova Srbije zavisi od lokalnog budžeta.

- Budžet je već određen. Nije u planu regresiran­je studenata - odgovor je iz Kraljeva, ali se i ostale lokalne samouprave poput Jagodine, Niša i Kolubarsko­g upravnog okruga pozivaju na Zakon o osnovama sistema obrazovanj­a i vaspitanja, kojim se obezbeđuju sredstva samo za troškove učenika osmoletki koji stanuju više od četiri kilometra udaljeni od škole.

 ??  ?? PUT DO FAKULTETA: Akademcima plate četvrtinu karte
PUT DO FAKULTETA: Akademcima plate četvrtinu karte

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia