Blic

Sve od ribe

-

Krompir punjen plodovima mora

POTREBNO JE 600 g krompira 300 g morskih plodova 200 g paradajza 3 čena belog luka 500 ml maslinovog ulja 500 ml limunovog soka so biber PRIPREMA Krompire skuvajte u ljusci, pa kad se prohlade, zasecite ih odozgo tako da napravite oblik krsta. Vodite računa da zasečete dovoljno duboko da možete da ih punite. Na maslinovom ulju propržite sitno seckani beli luk i paradajz, pa kad se ukrčka, dodajte morske plodove i nastavite da dinstate još dvadesetak minuta sve zajedno. Vruć krompir punite sosom s morskim plodovima i prelijte limunovim sokom.

Rolovani fileti brancina

POTREBNO JE 800 g brancina 200 g oslića 150 g šargarepe glavica salate radič glavica belog luka veća paprika glavica crnog luka so biber bosiljak

PRIPREMA Isecite brancin na filete, a oslić sameljite, posolite i pobiberite. Mlevenom ribom filujte filete brancina, pa urolajte. Riblje rolnice složite u pleh i pecite dvadesetak minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Povrće iseckajte sitno, a papriku i šargarepu na tanke štapiće. Začinite solju, biberom i bosiljkom, pa propržite na maslinovom ulju i servirajte uz ribu.

Marinirana skuša

POTREBNO JE 500 g skuše 2 limuna dl maslinovog ulja 300 g tikvica so

PRIPREMA Očistite ribu od kostiju, isecite je na filete, posolite, pa prelijte limunovim sokom i maslinovim uljem. Filete ribe ostavite da prenoće u frižideru. Tikvice isecite uzduž, kratko ih prokuvajte i servirajte s marinirano­m ribom.

Fileti škarpine u sosu od belog vina

POTREBNO JE 1 kg škarpine 300 g crnog luka 300 g paradajza 5 čenova belog luka 3 dl belog vina malo šećera

PRIPREMA Isecite škarpinu na filete, posolite je i pecite u rerni dvadesetak minuta. U šerpi propržite crni luk na umerenoj temperatur­i, dodajte malo šećera i nastavite da pržite dok se ne karamelizu­je. Zatim ubacite seckani paradajz i pržite još desetak minuta. Izvadite luk i paradajz stavite na tanjir za serviranje, a preko naređajte filete ribe. Zajedno sa sokom koji je ostao u tiganju ukuvajte belo vino, začinite, pa dok je još vruće, prelijte ribu i servirajte.

Riblje pljeskavic­e

POTREBNO JE: 1 kg bele ribe 200 g griza 100 g sredine od hleba 5 čena belog luka krompir 1 kašika prezli mirođija peršun so

PRIPREMA: Ribu očistite, operite, pa skuvajte. Kad je riba kuvana, prohladite je i odstranite kosti, pa sameljite na mašini za meso dva puta. Dodajte sitno izrendan krompir, koga ste iscedili od vode. Zatim dodajte beli luk, hleb, mirođiju i peršun. Posolite i pobiberite po ukusu, pa ostavite da odstoji oko 20 minuta. Oblikujte pljeskavic­e, uvaljajte ih u griz, pa pecite na vrelom ulju.

Hvarska gregada

POTREBNO JE 1 kg ribe (oslić, škarpina, brancin, orada ili bilo koja druga morska riba) 500 g krompira 5 čenova belog luka 200 ml maslinovog ili suncokreto­vog ulja lovor biber so

PRIPREMA Očišćeni crni luk isecite na kolutove, pa propržite na maslinovom ili suncokreto­vom ulju. Ubacite krompir, takođe isečen na kolutove, pa nastavite da pržite još 10 minuta. Nakon toga nalijte vodom tako da prekrije krompir i luk, dodajte lovorov list, ribu isečenu na komade i kuvajte oko pola sata. Za to vreme komade ribe u šerpi okrenite nekoliko puta. Gotovo jelo posolite, pobiberite i pospite iseckanim peršunom.

Oslić u vinu i povrću

POTREBNO JE: 1 kg oslića, 1 crni luk, 1/2 kg paradajza 150 g maslina 2 dl belog vina 2 dl ulja brašno, so biber suvi biljni začin ruzmarin. PRIPREMA: Očistite, isecite i posolite komade oslića, pa ih uvaljajte u brašno i ispržite na ulju. Posebno dinstajte oljušteni paradajz, dodajte seckani crni luk, seckane masline, ruzmarin, biljni začin, so, biber, decilitar ulja i belo vino, pa dinstajte 20-25 minuta. U vatrostaln­u posudu poređate komade oslića, zalijte kuvanim povrćem i pecite u rerni na umerenoj toploti 45 minuta. Poslužite uz bareni ili pečeni krompir.

Zapečeni smuđ s povrćem

POTREBNO JE 1,5 kg smuđa 200 g paprike 200 g tikvica 300 g krompira 200 g pečuraka 10 čenova belog luka

PRIPREMA Odaberite većeg smuđa i očistite ga. Crni luk isecite na kolutove i složite na dno pleha. Preko stavite očišćenu i posoljenu ribu, a potom ubacite i preostalo povrće isečeno na kocke. Stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite. Ukoliko riba ima oko kilogram, dovoljno je da je pečete 40 minuta, a ukoliko je veća, produžite vreme pečenja.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia