Blic

Kobni letovi za sportiste

BEOGRAD Pad aviona u kojem su bili fudbaleri Šapekoense­a, koji su pošli na prvi meč finala Kopa Sudamerika­na, nije, nažalost, prva velika sportska tragedija.

- DARKO NIKOLIĆ

Svi znamo za čuvenu nesreću fudbalera Mančester junajteda. Posle utakmice s Crvenom zvezdom 1958. avion s igračima tog kluba srušio se u Minhenu. Tada su stradala osmorica igrača slavnog engleskog kluba, čuvene „Bezbijeve bebe“. To je, međutim, samo jedna od 20 avio-tragedija koje su obeležile istoriju sporta pre tužnog završetka brazilske senzacije iz Šapekoa.

Najviše poginulih bilo je kada je ekipa univerzite­ta Maršal, čak 36 igrača američkog fudbala, poginula vraćajući se sa utakmice 1970. godine.

Ekipa zbrisana sa lica zemlje, a preživeli su samo pomoćni trener koji je putovao kolima i dvojica igrača koji nisu ni bili na gostovanju zbog povreda, naterala je upravu univerzite­ta da posegne za gašenjem tog sportskog programa. Ipak, tokom sednice više hiljada studenata okupilo se ispred zgrade uprave i naizmeničn­im skandiranj­ima „We are - Marshall“(Mi smo Maršal), kao na utakmici, pokazali da duh tog tima i dalje živi. Program je obnovljen, uz angažovanj­e srednjoško­laca, a u narednoj sezoni ti dečaci su u prvom meču tačdaunom u poslednjoj sekundi izvojevali pobedu nad ekipom Ksavijera od 15:13.

Možda i najtužnija priča od 20 tragedija koje su prethodile ovoj brazilskoj, u kojoj je stradao „klub koji zna kako je biti mrtav“jer se od četvrte lige vinuo do senzaciona­lnog plasmana u finale Kopa Sudamerika­na, jeste ona o pogibiji čileanske ekipe Grin kros u aprilu 1961. godine.

Čitave 54 godine olupina nije bila pronađena jer se avion zakucao u nepristupa­čne vrhove Anda. A onda, kada se do ostataka poginulih konačno došlo, usledio je dirljiv „novi susret“preživelih i onih koji to nisu.

- Ponovo smo na okupu - bile su reči jednog od igrača koji su smrt izbegli samo zbog zamene karata u poslednjem trenutku.

Poslednja velika tragedija ovog tipa zadesila je svet sporta 7. septembra 2011. godine, kada su 27 hokejaša, te dva trenera i sedam članova uprave ruske Lokomotive poginuli u padu aviona u Tunoši.

 ??  ?? 1972. POGINULO JE 29 RAGBISTA U ANDIMA, A PREŽIVELI SU JELI MESO POKOJNIKA
1972. POGINULO JE 29 RAGBISTA U ANDIMA, A PREŽIVELI SU JELI MESO POKOJNIKA
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia