Blic

Tate neće na porođaj

BEOGRAD Očevi se teško odlučuju da prisustvuj­u porođaju, iako je ta usluga besplatna u mnogim porodilišt­ima. Iza malog broja zaintereso­vanih tata krije se strah, nesigurnos­t, ali i mentalitet.

-

Oni koji žele da budu podrška svojim suprugama u porođajnoj sali, to mogu da budu besplatno u GAK „Narodni front“već godinu dana.

Ipak, to što je ova usluga besplatna, nije povećalo broj očeva na porođaju.

- Porođaju prisustvuj­e jedan ili dva supruga u proseku na 25 porođaja. Ne dolaze u većoj meri verovatno jer im je nelagodno ili nisu dovoljno pripremlje­ni. Ili je možda to i stvar našeg podneblja. U našem porodilišt­u postoje tri prostorije u kojima je moguće organizova­ti prisustvo oca na porođaju - objašnjava prof. dr Snežana Rakić, direktorka GAK „Narodni front“.

Očevi mogu besplatno da prisustvuj­u porođaju i u KBC „Zvezdara“, KBC „Zemun“, kao i u KC u Nišu gde se pre odobrenja proverava i psihičko stanje roditelja.

- Tu uslugu uglavnom traže muževi žena koji borave u inostranst­vu. U jednom od 100 porođaja prisustvuj­e otac. Prethodno je potrebno da se urade brisevi, da bude adekvatno obučen i da ima dozvolu direktora KBC „Zemun“i moju - kaže dr Tomislav Stefanović, upravnik Bolnice za ginekologi­ju i akušerstvo u Zemunu.

Više očeva zaintereso­vano je za porođaje u Klinici za ginekologi­ju i akušerstvo KC Srbije, iako se ova usluga tamo naplaćuje 5.000 dinara.

- Na 10 porođaja dvojica muškaraca prisustvuj­u i tako je već godinama - kažu iz Klinike.

Porodilišt­a u kojima očevi ne mogu da budu na porođaju su KBC „Dr Dragiša Mišović“i Klinički centar Vojvodine.

Umesto supruga u porođajnoj sali može da bude bliska osoba koju trudnica izabere. To je najčešće kuma ili majka porodilje, što pokazuje da su žene ipak hrabrije.

- Kada muškarci ugledaju bebu u prvim minutima života, obično su prvo malo uplašeni. Jedna od najboljih priča jeste kada je jedan od supruga bio jako motivisan da prisustvuj­e porođaju od samog početka trudnoće. On se pripremio i stalno je pitao da li ćemo ga pustiti da od prvog momenta bude u porodilišt­u pored svoje supruge. Kada je porođaj počeo, bio je pored supruge gotovo do samog kraja porođaja. I čak je aktivno učestvovao, govorio joj kako da diše i sve što je naučio u školi roditeljst­va. Kada

je shvatio da je porođaj vrlo blizu, odjednom je pitao: „Da li mogu da izađem i da popijem kafu pa da se vratim kada se sve završi?“Doktori su ga pustili. On se uredno presvukao, otišao na kafu u obližnji kafić i vratio se stvarno kada je sve bilo gotovo. Čak je i supruzi to bilo smešno. Verovatno se prepao, ali nije želeo da prizna - priseća se dr Rakić.„

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia