Blic

Više struje, manje dizela!

- EKIPA „AUTO BILDA“

Nemački proizvođač će u narednih nekoliko godina morati da isplati desetine milijardi evra kao kompenzaci­ju za ugradnju spornog softvera u svoje automobile, ali će u isto vreme, ako ne za 180, onda bar za 120 stepeni reorganizo­vati redove.

Naime, plan je da se uloži u modernizac­iju fabrika koje će proizvodit­i električne automobile.

Zato je „Folksvagen“iskoristio Salon u Los Anđelesu da predstavi redizajnir­ani i unapređeni električni „e-golf“, koji sada u idealnim uslovima može da pređe do 300 kilometara sa jednim punjenjem baterije. Međutim, realno je očekivati da „e-golf“bez problema pređe oko 200 kilometara, što je takođe više nego dovoljno za svakodnevn­o korišćenje u urbanim sredinama.

Očekivano, „Folksvagen“je stare baterije (24,2 kWh) zameni novim većeg kapaciteta (35,8 kWh) koje mogu u potpunosti da se napune za šest sati. Ukupna snaga sistema je povećana na 135 KS (115 KS kod prethodnog mo- dela), tako da „e-golf“do 100 kilometara na sat ubrzava

za manje od deset sekundi. Enterijer je identičan kao kod klasičnog „golfa“, s tim što „e-golf“ima bogatiji paket opreme koji podrazumev­a i LED prednja svetla i novi ekran osetljiv na dodir dijagonale 9,2 inča.

Iskustva sa „e-golfom“pomoći će da se unapredi i ubrza razvoj prvog elektičnog automobila za masovnu proizvodnj­u koji će biti lansiran 2020. godine po uzoru na pariski „I.D. koncept“. Serijska verzija „I.D. koncepta“će biti kompaktnih dimenzija i trebalo bi da košta koliko i običan „golf“sa 2.0 TDI motorom. Ovo je jasan znak da VW više pažnje poklanja e-modelima, koji praktično najavljuju kraj dizel agregatima.

 ??  ?? 300 KM JE DOMET „E-GOLFA“SA JEDNIM PUNJENJEM BATERIJA
300 KM JE DOMET „E-GOLFA“SA JEDNIM PUNJENJEM BATERIJA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia