Blic

Đinđić preko puta Njegoša

Spomenik Zoranu Đinđiću, koji će se nalaziti tačno preko puta spomenika Njegošu na platou Filozofsko­g fakulteta, postaće centralna tačka obnovljeno­g Studentsko­g trga.

- DUNJA TULIMIROVI­Ć

Ovaj trg u centru Beograda će, zajedno sa Vasinom ulicom, prema planovima grada Beograda biti pretvoren u pešačku zonu ispod koje će biti izgrađena podzemna garaža, a završetak čitavog projekta predviđen je za mart 2018. godine.

U tu svrhu grad Beograd je još u februaru angažovao čuvenog arhitektu Borisa Podreku.

- Studentski trg kakav je danas i nije trg, već jedan hermafrodi­t - ni park, ni ulica, ni skver. Njegov izgled će biti potpuno drugačiji, a u centru će se naći spomenik Zoranu Đinđiću. Kada smo se odlučivali za poziciju, mislili smo o tome da se spomenik mora videti s oba kraja trga, i od Narodnog pozorišta, i iz pravca Kalemegdan­a. Mesto koje smo odabrali, preko puta Platoa, tačno je po 400 metara udaljeno od obe ove tačke - rekao je Podreka.

On je dodao da će spomenik biti „centričan objekat u velikom dijalogu grada“.

- Perfektno se uklopilo i to što će spomenik biti između stana u kome je Đinđić nekada živeo, Filozofsko­g fakulteta na kome je diplomirao i spomenika Njegošu. Taj se spomenik desio sam, ja ga nisam izmislio, samo sam ga isporvocir­ao - dodao je on.

Spomenik će biti centralna tačka trga, oko koje će nići novi, uređeni prostor.

- Skver će biti jako dug. U centralnom delu ćemo postaviti neki tamniji kameni tepih, sa čije će jedne strane biti Etnografsk­i muzej, kao čuvar davne prošlosti, a sa druge spomenik Zoranu Đinđiću kao simbol aktuelne prošlosti. To će biti fini balans - dodao je on.

Na pešačkoj zoni vozilima neće biti dozvoljen pristup, izuzev možda elektrobus­ima ili tramvaju.

- Trg ćemo očistiti od trolejbusa, taksija i drveća, što će ga proširiti. Ipak, zbog podzemne garaže, na njemu će se naći i šest ružnih rupa - rampe, kućice i liftovi za garažu, koje treba da se zamaskiraj­u. U tome će nam možda pomoći i jedna mala struktura, zovimo je pergola, koja će zimi biti prelepo okićeni božićni kutak, a tokom vrućih letnjih meseci Beograđani­ma će pružati hlad. Druga varijanta je da se rupe pokriju svetlom ili zelenilom, sve dok se ne imitira park dodao je on.

 ??  ?? PLATO I SPOMENIK NJEGOŠU ZGRADA REKTORATA TAČNA LOKACIJA GDE ĆE SE NALAZITI SPOMENIK ĐINĐIĆU STUDENTSKI PARK
PLATO I SPOMENIK NJEGOŠU ZGRADA REKTORATA TAČNA LOKACIJA GDE ĆE SE NALAZITI SPOMENIK ĐINĐIĆU STUDENTSKI PARK
 ??  ?? PLANOVI: Gradski menadžer Goran Vesić, profesor Boris Podreka i gradski arhitekta Milutin Folić
PLANOVI: Gradski menadžer Goran Vesić, profesor Boris Podreka i gradski arhitekta Milutin Folić
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia