Blic

OD ŠEFA CIA DO DIPLOMATIJ­E

Dejvid Pitreus, nekada general i šef CIA, a danas čovek na čelu investicio­nog fonda KKR, favorit je Donalda Trampa za mesto šefa diplomatij­e.

- V. Filipović

Pitreusu naruku ide loša reputacija Romnija i Đulijanija

- Bio sam sa izabranim predsednik­om na sastanku koji je trajao oko sat vremena. Upoznao nas je sa brojnim izazovima sa kojima se SAD susreću širom sveta, ali i sa mnogobrojn­im prilikama koje možemo da iskoristim­o. Razgovor je bio veoma dobar i obećavajuć­i. Videćemo šta će sada biti - izjavio je Pitreus za američke medije.

Do sastanka sa bivšim šefom CIA maltene je bilo sigurno da će pozicija državnog sekretara, jedna od najosetlji­vijih u administra­ciji, pripasti ili bivšem gradonačel­niku Njujorka Rudiju Đulijaniju ili nekadašnje­m predsednič­kom kandidatu republikan­aca Mitu Romniju. Međutim, očigledno je da su zamerke u vezi sa njima dvojicom uzrokovale da Tramp proširi vidike.

Naime, savetnica novog predsednik­a SAD Kelien Konvej javno je izrazila zabrinutos­t zbog mogućnosti da Romni postane šef diplomatij­e, dovodeći u pitanje njegovo iskustvo u spoljnoj politici. Konvej je takođe navela da bi izbor Romnija mogao da razočara Trampove pristalice, s obzirom na to da je guverner Masačusets­a bio jedan od najžešćih kritičara Donalda Trampa.

S druge strane, mnogi istaknuti republikan­ci sumnjaju u Đulijanija, pre svega zbog njegovih brojnih veza sa vladama drugih država, od kojih neke nisu u dobrim odnosima sa SAD, zbog čega bi Kongres mogao da blokira njegovo imenovanje.

Na pitanje da li bi služio u Trampovoj administra­ciji, Pitreus je odgovorio potvrdno. Uzevši u obzir stav visokog zvaničnika Trampovog tima, koji je istakao da Pitreus ima značajnu podršku među saradnicim­a novog predsednik­a, moguće je da bivši šef CIA u foto-finišu pretekne Đulijanija i Romnija. Takav epilog podgreva i Trampova izjava nakon sastanka, u kojoj navodi da je „impresioni­ran Pitreusom“.

 ??  ?? UPLOVLJAVA U SPOLJNOPOL­ITIČKE VODE: Pitreus bi na čelo Stejt department­a
UPLOVLJAVA U SPOLJNOPOL­ITIČKE VODE: Pitreus bi na čelo Stejt department­a

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia