Blic

Trube grmele iza rešetaka

Za dva dana idem kući posle 4,5 godina zatvora zbog krađe. Ovo mi dođe kao ispraćaj. Koncerti su za nas radost, opustimo se kao da nismo u zatvoru.

- BRANKO JANAČKOVIĆ

Ovako priča Feruz Alimanović iz Leskovca, jedan od 400 osuđenika koji su juče prisustvov­ali koncertu u niškom Kazneno-popravnom zavodu. Iza rešetaka grmele su trube Dejana Jevđića, trostrukog osvajača Guče i majstora trube, i njegovog orkestra.

Koncert je počeo himnom “Bože pravde”, koju su osuđenici ispratili u stavu mirno, a potom su požeški virtuozi nastavili da izvode poznate trubačke bravure. Ječali su “Kalašnjiko­v”, “Pukni zoro”, “Đurđevdan”, “Svilen konac”...

Osuđenici su slušali sedeći na stolicama, a pojedini su, poneti trubačkim merakom, ustajali i veselili se. Bilo je i onih koji nisu mogli da se uzdrže, pa su zaigrali i pali u sevdah na kolena...

Boban Rašković iz Aleksinačk­ih Rudnika kaže da im koncerti pomažu da zaborave na muke.

- I na slobodi sam išao na koncerte, najviše volim pevačicu Stoju. Ovaj upravnik Aleksandar Grbović je najbolji prema osuđenicim­a. Mnogo nam ovo znači jer zaboravimo na naše probleme i muke - dodaje on.

Miloš Ćirić iz Pirota, koji je osuđen na 10 godina zbog pokušaja ubistva, već sedam godina je u niškom zatvoru.

- Znači nam ovo dosta jer nas odvoji od ovih zidova i vraća u normalan život. Bio sam najgori u zatvoru do pre par godina. Od tada sam stavio tačku na taj način života. Zbog supruge sam se promenio 100 odsto. Nikakav zatvor ne može da utiče ako neko neće da se promeni. Nadam se uslovnom otpustu, da se oženim, dobijem dete - priča on.

U niškoj kaznionici koncerti su uobičajena praksa u sklopu resocijali­zacije osuđenika iz zatvorenog dela. Ova zabava dostupna je samo onima koji se dobro vladaju i radno su angažovani.

- Nakon rok koncerata, hip-hopa, bluza i džeza, imamo i trubače. Cilj je da ovim ljudima pružimo nešto što će ih čekati napolju kroz godinu, pet ili 10 godina, nešto što nisu u mogućnosti da prate u ovom trenutku. Stav naše uprave i upravnika Grbovića je da im ovo bude svojevrsna nagrada za sve ono što su u toku godine radili. Ovakva kulturna dešavanja doprinose da osuđenici budu rasterećen­i svih onih stvari koje mogu da utiču loše na njihovo ponašanje, da razmišljaj­u o nečemu što je dobro i lepo - kaže načelnik službe za tretman Miljan Krstić.

 ??  ?? KONCERTIMA MOGU DA PRISUSTVUJ­U SAMO ONI KOJI SE DOBRO VLADAJU I RADNO SU ANGAŽOVANI POSLE ROK, HIP-HOP I BLUZ KONCERATA, SVIRALI I TRUBAČI
KONCERTIMA MOGU DA PRISUSTVUJ­U SAMO ONI KOJI SE DOBRO VLADAJU I RADNO SU ANGAŽOVANI POSLE ROK, HIP-HOP I BLUZ KONCERATA, SVIRALI I TRUBAČI
 ??  ?? OVAKO ZABORAVIMO NA ZIDOVE I MUKE: Osuđenici na koncertu
OVAKO ZABORAVIMO NA ZIDOVE I MUKE: Osuđenici na koncertu
 ??  ?? SEVDAH I MERAK: Mnogi su đuskali uz zvuke truba
SEVDAH I MERAK: Mnogi su đuskali uz zvuke truba
 ??  ?? MAJSTORI TRUBE: Dejan Jevđić i njegov orkestar
MAJSTORI TRUBE: Dejan Jevđić i njegov orkestar

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia