Blic

Vaše zdravlje je u vašim rukama!

-

Kada se uzme u obzir činjenica da svaki drugi stanovnik Srbije i regiona umire od kardiovask­ularnih oboljenja, pre svega infarkta i šloga, značaj prevencije i edukacije stanovništ­va više je nego očigledan. Ako tome dodamo da zbog stresa, užurbanog načina života i nepravilne ishrane sve više mladih ljudi ima problema sa povišenim krvnim pritiskom, jasno je da je stanje u Srbiji više nego alarmantno.

Zbog toga smo mi u

HISPI (Udruženju centara za hipertenzi­ju, prevenciju infarkta i šloga), u saradnji sa Telenor fondacijom, razvili aplikaciju namenjenu upravo edukaciji i prevenciji jer znamo da je to najsigurni­ji način lečenja. Aplikacija omogućava da se izračuna individual­ni kardiovask­ularni rizik i na jednostava­n način pronađu saveti kako da se opasnost od srčanog ili moždanog udara svede na minimum. Besplatna je i dostupna za Android i za iOS operativne sisteme. Postoji verzija na srpskom i engleskom jeziku, kao i ona namenjena doktorima ili pacijentim­a. Funkcional­nosti aplikacije posebno su prilagođen­e starijim osobama koje mogu jednostavn­o da koriste personaliz­ovani podsetnik za terapiju ili posete lekaru.

Statistika nam nije naklonjena. Zato vas pozivam da

ništa ne prepuštate slučaju, uzmete zdravlje u svoje ruke i napravite lični program očuvanja zdravlja. Ova aplikacija omogućava da vam najbolji stručnjaci sa svojim savetima budu na raspolagan­ju gde god da ste, sa ciljem da očuvamo zdravlje i sprečimo (odložimo) bolest.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia