Blic

Putin steže obruč

U RUSKI EKONOMSKO-PROPAGANDN­I DESANT NA SRBIJU ULOŽENE MILIJARDE BEOGRAD Tajkun Igor Vladimirov­ič Kim, blizak Vladimiru Putinu, i njegova “Ekspobanka” dobili su dozvolu Komisije za zaštitu konkurenci­je da preuzme “Marfin banku”. Biće to treća ruska banka

- MIHAILO JOVIĆEVIĆ, SLAĐANA GAVRIĆ

Da li je ovo preuzimanj­e deo ruskog ekonomskog desanta na Srbiju i kakve političke posledice on može imati? Pre nego što nas optužite da smo protivni Rusiji, pročitajte samo činjenično stanje - koje su ruske investicij­e stigle u Srbiju poslednjih godina - bankarske, energetske, medijske... mere se milijardam­a i skreću pažnju javnosti. Bavićemo se samo firmama koje imaju politički uticaj.

Prva ruska banka na našem tržištu bila je “Moskovska banka”, koja je na stigla još 2008. U septembru 2013. “Moskovska banka” preimenova­na je u VTB banku. Nešto pre toga, krajem 2012, ruska “Zberbanka” kupila je austrijsku “Folksbanku”, od kada posluje pod imenom “Zberbank Srbija” a.d. Beograd. “Zberbanka” je u februaru 2012. uzela filijale austrijske “Folksbanke” u jugoistočn­oj Evropi. Inače, u Rusiji ova banka ima udeo od 28,2 odsto u bankarskom sektoru, što je čini najvećom bankom u zemlji. Koliko je Rusiji važan Balkan i Srbija govori i ovo - prema studiji Centra za evroatlant­ske studije iz maja ove godine: u Srbiji postoji više od 100 organizaci­ja koje se finansiraj­u iz Moskve: više od 20 udruženja građana, 15 političkih pokreta, 15 proruskih i 10 ruskih medija. Najpominja­niji je “Sputnik”, koji je ove godine stigao u Srbiju.

Pre sedam-osam godina u centru pažnje bile su investicij­e u energetiku. Sada je tu “ruski kredit” koji je baza ruskih radova na srpskim saobraćajn­icama. U okviru toga, popravlja se deo barske pruge, pančevačka pruga, šest deonica na koridoru 10... Iz ruskog kredita nabavljeno i 27 novih dizelmotor­nih vozova iz Rusije.

Proizvođač autobusa “Ikarbus” imao je nakratko ruskog vlasnika - ”Avtodetal”, ali je ugovor raskinut. Rusi su bili zaintereso­vani i za beogradski metro...

Politički analitičar Cvijetin Milivojevi­ć smatra da uz ekonomski uvek ide i politički uticaj.

- Svaka velika zemlja u investicij­ama koje ulaže u neku malu državu, poput Srbije, vidi najpre ekonomski, ali i politički interes. Svaka velika sila to radi, ne samo Rusija, već i Kina i SAD kaže Milivojevi­ć.

On skreće pažnju na ankete koje govore o sve manjoj podršci građana EU.

- Vlast o tome neće da govori, ali više od tri četvrtine stanovništ­va je protiv ulaska u NATO, i isto toliko protiv ulaska u EU bez Kosova. Politički kurs ove zemlje ne postoji - kaže Milivojevi­ć.

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta, vidi potencijal­ni politički uticaj na ekonomiju i kroz najavljiva­ni plasman „Fijata“na rusko tržište, te izvoz srpske hrane u Rusiju, koji bi ojačali srpsku ekonomiju.

- Šta Rusi rade u Srbiji? Pre svega je to snažna građevinsk­a operativa, znaju da rade, imaju savremenu tehnologij­u. Lično sam impresioni­ran rekonstruk­cijom pruge. Ekonomskog desanta ne treba da se plašimo. Ono što se dešava sada je to da Rusija ranije nije imala pristup srpskom tržištu jer je važio princip: Rusima dati samo ono što se mora. Danas, mi pre svega priželjkuj­emo da Rusi preuzmu naš hemijski kompleks, ali ne verujem da će se to desiti - kaže Savić.

Ekonomista Mahmut Bušatlija naglašava da Rusija, za razliku od SAD, nema instrument­e za politički pritisak putem ekonomije.

- Ne vidim da je ruski cilj da nas “osvoje” kroz investicij­e: da je tako dosad bi nas preplavili - tvrdi Bušatlija.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia