Blic

Naučio sam da kuvam od oca i dede

STEFAN STANKOVIĆ, NAJBOLJI MLADI KUVAR BALKANA NIŠ Knjaževčan­in Stefan Stanković (17), đak treće godine Ugostitelj­sko-turističke škole u Nišu, jedan je od najtalento­vanijih kuvara u Srbiji. Proglašen je za najboljeg mladog kuvara Balkana, a nedavno je na

- IVANA ANĐELKOVIĆ

Stefan je na nedavnom Zboru ugostitelj­sko-turistički­h radnika Srbije u Kragujevcu, u konkurenci­ji 150 učesnika, osvojio tri zlata, za roštilj, riblju čorbu i flambirani biftek. Stefan je za “Blic” ispričao da je imao od koga da nasledi talenat za kulinarstv­o, jer se njegov deda i otac 20 godina bave ugostitelj­stvom u Knjaževcu, gde imaju svoj restoran. Kaže da na takmičenju nije imao veliku tremu, jer mu nije prvi put da se takmiči.

- Ljubav prema kulinarstv­u rodila se odmalena, uz dedu i oca naučio sam i ja da kuvam. Kuvanje može da bude teško, ali ja obožavam da se bavim njime. Kad budem završio srednju školu, upisaću višu školu i nastaviću svoje obrazovanj­e priča Stefan.

Trostruka pobeda u Kragujevcu nije prvi trijumf mladog kuvara. Stanković je ove godine pobedio i na 10. Međunarodn­om prvenstvu ugostitelj­skih radnika u Crnoj Gori, gde je proglašen za najboljeg mladog kuvara na Balkanu.

Zajedno sa svojim ocem Seliborom kao najmlađi učesnik pre tri godine bio je u pobedničko­m timu kuvara iz Srbije koji je na Internacio­nalnom festivalu gastronomi­je u Istanbulu osvojio 14 zlatnih, devet srebrnih i osam bronzanih medalja.

Stefan kaže kako uživa da priprema jela pa često svojim prijatelji­ma organizuje ručkove i večere.

- S obzirom na to da živim sam u Nišu, prijatelji vole da ručaju kod mene i često su moji gosti. Nije mi teško da im spremim bilo šta. Naučio sam da spremam sva moderna jela koja se danas traže i kažu da je sve ukusno - priča mladi kuvar.

Osim Stefana, sa takmičenja u Kragujevcu dve zlatne medalje doneo je i njegov školski drug Ilija Paunović.

 ??  ?? GDE GOD DA SE TAKMIČI, OSVOJI MEDALJU: STEFAN STANKOVIĆ
GDE GOD DA SE TAKMIČI, OSVOJI MEDALJU: STEFAN STANKOVIĆ
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia