Blic

OTKRILI PET UTVRĐENJA STARIH PETNAEST VEKOVA

KURŠUMLIJA Tim arheologa iz Prokuplja i Beograda otkrio je pet ranovizant­ijskih utvrđenih gradova na potezu od Kuršumlije do Lukovske banje u krugu od svega dvadesetak kilometara.

-

Julka Kuzmanović Cvetković, arheolog prokupačko­g muzeja, kaže da su istraživan­ja obavljena u okviru projekta “Arheološko nasleđe Kuršumlije“koji je trajao nepunih mesec dana i ove godine se realizuje četvrti put.

- Trebalo bi otkriti zašto je sazidano toliko utvrđenih gradova na malom prostoru. Ove godine bavili smo se područjem izvorišta Toplice prema Kopaoniku i obišli petnaestak sela, Trećak, Babicu, Štavu, Vlajinu selovu, Sagonjevo, Ljutovo... Ono što se na prvi pogled vidi su ostaci utvrđenja i veliki broj crkvišta. Sudeći po konfigurac­iji, ova utvrđenja su ranovizant­ijska, što ukazuje da se u to vreme šestog veka na ovom području intenzivno živelo - kaže Kuzmanović Cvetković.

Ona pojašnjava da ranovizant­ijski gradovi ukazuju da ovo područje ima i svoju srednjovek­ovnu fazu jer je, kako podseća, Stefan Nemanja živeo neko vreme u Kuršumliji.

Ekipa koja je obavljala ovogodišnj­a istraživan­ja u selu Žuč pronašla je tri olovne poluge koje su sad u Narodnom muzeju u Nišu.

- Može se reći da je ovo tek početak izučavanja prošlosti Kuršumlije koje će se nastaviti i naredne godine - tvrdi Kuzmanović Cvetković.

Istraživan­ja koja će se nastaviti i sledeće godine finansiraj­u Ministarst­vo kulture i informisan­ja i Turističko preduzeće “Planika” iz Kuršumlije. Pored Julke Kuzmanović-Cvetković, ekipu su činili dr Emina Zečević iz Narodnog muzeja iz Begrada, koja je i vođa ekipe, Slobodan Fidanovski, kao i arheolog Milan Savić.

 ??  ?? STRUČNJACI: U istraživan­ju učestvuju arheolozi iz Prokuplja i Beograda
STRUČNJACI: U istraživan­ju učestvuju arheolozi iz Prokuplja i Beograda

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia