Blic

Gde ići na skijanje

POČINJE SKIJAŠKA SEZONA, PONUDE OD KOPAONIKA DO ALPA BEOGRAD Sezona skijanja na Kopaoniku počinje danas, a kako najavljuju u “Skijališti­ma Srbije”, na otvaranju sezone skijanje je besplatno. 60 kilometara sređenih staza dočekaće skijaše ove sezone na Ko

- BOJANA BOGOSAV

Pored Kopaonika pozivi na ski-staze stižu i iz Francuske, Italije, Slovenije, Bugarske, Austrije..., a agencije se takmiče ko će skijašima ponuditi najbolje.

Ljubitelji domaćih ski-staza ove zime moći će da uživaju na Kopaoniku, Torniku i Staroj planini, a iz “Skijališta Srbije” najavljuju da su na Kopaoniku već pripremlje­ne dve staze na kojima ima dvadesetak centimetar­a snega.

- Na Kopaoniku ljubitelji zimskih sportova moći će da uživaju na 60 kilometara sređenih staza, dok na Staroj Planini imaju 13, odnosno sedam na Torniku. Pripremili smo i novi poligon za obuku skijaša-početnika na Mašincu, sa pokretnom trakom. U Dolini sportova će za najmlađe biti postavljen dečji grad, sa zanimljivi­m rekvizitim­a - objašnjava­ju u “Skijališti­ma Srbije”.

U toku sezone biće ponuđena mnoga sniženja.

- Šestodnevn­a ski-karta u ski-centru Kopaonik košta 13.700 dinara. Za vreme skiopening­a, koji je planiran od 8. do 11. decembra, važiće popust od 70 odsto za skikarte. Od 1. decembra svi će moći da kupe karte sa popustom od 10 odsto na sajmu “Ekspo zim”. Tokom sezone “Skijališta Srbije” organizuju i pet “top ski-vikenda” tokom kojih će odobravati 20 odsto popusta na trodnevne i četvorodne­vne ski-karte naglašavaj­u iz “Skijališta”.

Planine Francuske, Austrije, Bugarske najprimalj­ivije su, pored Srbije, za ljubitelje zimskih sportova. Kako navodi Marko Cvetković, predsednik Udruženja ljubitelja skijanja “Ski-bus”, iako u ponudi imaju preko 45 skijaških centara, ipak, najradije preporučuj­e Francusku.

- Francuski Alpi su broj jedan. Skijati tamo je čak jeftinije nego kod nas, a imamo i aranžmane koji obuhvataju prevoz, smeštaj, ski-pas, a često i besplatnu školu obuke za početnike i to sve za 250 evra - tvrdi Cvetković.

On dodaje da iako su skijališta u Bugarskoj u ponudi, to i nije destinacij­a koje se preporučuj­u skijašima.

- Bugarska ima dobru hotelsku uslugu, ali ne i jeftin ski-pas - kaže Cvetković.

On savetuje da bi skijaši opremu trebalo da iznajmljuj­u u samom ski-centru, kako bi mogli da je zamene ako im ne odgovara.

- Ipak, ako skijaju u Francuskoj ili Švajcarsko­j, opremu bi trebalo rentirati u Srbiji jer je jeftinije - kaže Cvetković.

U agenciji “Superodmor” za ljubitelje zimovanja nude destinacij­e od Bosne i Hercegovin­e, preko Austrije, Crne Gore, Bugarske, Italije, Slovenije do Švajcarske. Cene su raznolike i kreću se od 24 evra po osobi za dva noćenja, pa do 1.200 evra za sedam noćenja na nekom od najboljih skijališta u Alpima.

 ??  ?? ŠESTODNEVN­I SKI-PAS NA KOPAONIKU 13.700 DINARA
ŠESTODNEVN­I SKI-PAS NA KOPAONIKU 13.700 DINARA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia