Blic

LJUTI DAČIĆ NAPUSTIO SASTANAK U VARŠAVI

Ogorčen jer Mogerini nije reagovala na uvrede Hodžaja BEOGRAD Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je napustio godišnji ministarsk­i sastanak Višegradsk­e grupe i Zapadnobal­kanske šestorke u Varšavi.

- AGENCIJE

On je to uradio jer, prema njegovim rečima, šefica diplomatij­e EU Federika Mogerini i drugi domaćini nisu reagovali na izjave ministra spoljnih poslova Kosova Envera Hodžaja da su Srbi krivi za sve ratove na prostoru bivše Jugoslavij­e i za genocid.

- Pošto Mogerini i drugi domaćini nisu reagovali na Hodžaja ja sam rekao ‘ako možete bez Srbije, radite’ i napustio skup. Ne pada mi na pamet da slušam predavanja od onih koji su počinili zločine nad Srbima - rekao je Dačić novinarima u Ministarst­vu spoljnih poslova, govoreći o učešću na ovom skupu.

Dačić je rekao da je sa Hodžajem vodio oštru polemiku zbog toga što je reagovao na njegovo izlaganje u kome je rekao da Kosovo ne može da bude predstavlj­ano kao i druge države.

On je rekao da su priče da Kosovo ide u EU „fatamorgan­a za prištinsku javnost“i da evropski put Srbije nije isti kao i evropski put Kosova.

- Sporazum o stabilizac­iji i pridruživa­nju koji je potpisalo Kosovo je SSP za teritoriju, a ne za državu. Taj Sporazum ne ratifikuju države članice, već samo Evropski parlament, tamo je Kosovo obeleženo pravilno sa zvezdicom i fusnotom - rekao je Dačić.

Upitan da prokomenta­riše izjavu potpredsed­nika SPS Branka Ružića da će Srbija u EU ući bez Kosova, Dačić je rekao: „Mislim da ni on, ni bilo ko drugi ne zna kako će i pod kojim uslovima Srbija postati članica EU“. „

Ne pada mi na pamet da slušam predavanja od onih koji su počinili zločine nad Srbima

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia