Blic

Potencijal­ni poraz

NA PRVOJ LINIJI

-

Onaj ko ne zna da gubi, taj ne zna ni da pobeđuje. To je jedino što me u ovom momentu drži u uverenju da će bilo koji kandidat opozicije izgubiti predsednič­ke izbore. Nisu znali da gube što su prilikom pada sa vlasti na delu pokazali, a samim tim nemam dilemu da ne znaju ni da pobede. Suviše su ostrašćeni i puni mržnje, što je u politici znak da niste dorasli da se bavite tim poslom.

Ipak, ko god da bude kandidat opozicije, ne računajući Šešelja, on nije kandidat neke domaće grupacije. Formalno jeste, jer svi oni koji će ga podržati imaju registrova­nu političku organizaci­ju u Srbiji, ali suštinski to će biti kandidat nekog prozapadno­g političkog estalbišme­nta (da li države ili uticajne grupe sasvim je nebitno) koji želi da Srbija bude njihovo lutkarsko pozorište. To je razlog koji zaista može presudno da utiče na pobednika izbora, jer će se u lutku na konopcu uložiti ogroman novac kako bi se domogla fotelje na Andrićevom vencu. Tim pre sam ubeđen, ne i uplašen, jer je poraz sastavni deo života, da je sadašnja vlast pred porazom. Da ne bude zabune, to ne znači da je autor teksta podigao ruke u znak predaje, već naprotiv, takvo razmišljan­je ga nagoni na političku borbu protiv pretvaranj­a Srbije u lutkarsko pozorište. Zato će autor teksta dati sve od sebe u kampanji da strana lutka na konopcu ne pobedi. Život bez borbe je život bez smisla, čak i kada deluje da je borba unapred izgubljena. Tramp je dokaz toj tvrdnji.

Elem, da bi kandidat vlasti pobedio, najpre je potrebno da izlaznost bude masovna, odnosno da narod od starta shvati da su predsednič­ki izbori plebiscit da Srbija nastavi hrabro korakom koji je započela, a to je politička i vojna neutralnos­t, evropski put uz veliku saradnju sa Rusijom i pre svega Kinom, revitaliza­cija privrede, podizanje privrednog rasta i žestoka borba za radna mesta. Druga strana, osim patološke netrpeljiv­osti prema Aleksandru Vučiću, objektivno ne nudi ništa. Program ne postoji i svi planovi se svode na jedno - da smenimo Vučića. Na stranu to što i sam Vučić govori da se neće kandidovat­i, oštrica napada je isključivo ka Vučiću, što je dokaz sulude fiksacije i opsednutoš­ću srpske, pardon, ovdašnje soroševsko-liberalne opozicije.

Pobeda kandidata takve grupacije je težak politički avanturiza­m za Srbiju koji bi mogao da ima nesaglediv­e posledice, jer kada se politika zasniva na opsesivnoj mržnji prema nekom, tu nema politike. Naravno, sama funkcija predsednik­a Srbije nema te ingerencij­e na osnovu koje bi moglo da se utiče na najbitnije stvari srpske politike, ali pobedom soroševsko-liberalnog kandidata jasno je da bi to bio znak za pad Vlade, što je i krajnji cilj prozapadno­g političkog establišme­nta koji će kandidovat­i opoziciono­g kandidata. Da li će vlast uspeti da ubedi narod da masovno izađe na izbore i da spreči ovaj avanturiza­m, biće pakleno teško. Posebno i zbog činjenice koja takođe može presudno da utiče na rezultat, a to je količina finansija u kampanji, gde vlast neće imati ni deseti deo resursa u odnosu na soroševsko-liberalnog kandidata.

O medijima da ne govorim, jer će bar 70 odsto medijskog prostora biti direktno protiv kandidata vlasti. Kada na to dodamo i društvene mreže, pa podršku tzv. srpske društvene elite naviknute da ceo život bude lažno predstavlj­ana i titrana kao elita, a pod pokrovitel­jstvom soroševsko­g establišme­nta, što je i dokazala glasajući u „Kraun plazi“za Klintonovu, kandidat vlasti je svakako u velikoj muci. Njemu praktično ostaje da bude svaki dan na terenu, odnosno da obiđe od vrata do vrata svaku kuću u Srbiji. Druge mu nema. On neće imati podršku lažnog džet seta, medija, lažne naučne elite... Njegova jedina podrška na koju može da računa je podrška naroda. Kandidat vlasti mora da motiviše narod da glasa za njega, što će biti užasno teško, posebno kada nemate ni deseti deo resursa koje će imati soroševsko-liberalni kandidat. Otuda je izglednost poraza kandidata vlasti i pretvaranj­e Srbije u lutkarsko pozorište prilično velika. Bitka za Srbiju je počela!

Ko god da bude kandidat opozicije, on nije kandidat neke domaće grupacije

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia